« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
coming out

Šareni šalovi na spomenicima

Iza svega stoji udruga KUGA - Kulturna ulična gej akcija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (udruga KUGA)
Više o

LGBTIQ

,

Kuga

,

Coming out

,

udruga Kuga

U znak proslave i obilježavanja međunarodnog "Coming out" dana, udruga KUGA (Kulturna ulična gej akcija) okitila je dvadesetak spomenika i statua u središtu Zagreba šalovima duginih boja.

Svake godine 11. listopada lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe obilježavaju "Coming out" dan, odnosno dan izlaska iz ormara stida i prekida skrivanja svoga identiteta i ljubavi. Taj je dan prvi puta proslavljen 1988. godine kada je pola milijuna LGBT osoba sudjelovalo na demonstracijama za jednaka prava u Washingtonu i otada se obilježava diljem svijeta, stoji u priopćenju udruge KUGA.

Ideja ovog blagdana jest podizanje vidljivosti i svijesti u javnosti o pravima i problemima LGBT osoba, kao i ohrabrivanje pripadnika te društvene skupine da svoj identitet i ljubav slobodno izražavaju i žive. To se može učiniti na brojne načine, a jedan od njih je i isticanje simbola LGBT pokreta, od kojih su najpoznatije dugine boje.


 

KUGA je tako ove godine "Coming out" dan odlučila proslaviti akcijom u kojoj su na kipove i biste u širem centru Zagreba stavljeni šalovi duginih boja.

"Šalovima duginih boja željeli smo osvježiti i uljepšati sve te tamne i namrgođene spomenike. Ova akcija nije vandalski čin, jer nijedan od kipova njome nije nagrđen ili oštećen", kaže se u priopćenju. (metro-portal/hina)

11.10.2008. 16:32:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh