« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RC44

Rovinj ponovno domaćin RC44 Toura

Za devet dana počinje spektakl sa zvijezdama svjetskog jedrenja poput Russella Couttsa, osvajača America's Cupa

Moćne jedrilice natjecat će se ispred Rovinja
Moćne jedrilice natjecat će se ispred Rovinja (Nico Martinez)
Više o

jedrenje

,

Rovinj

,

RC44

,

Russell Coutts

Devet dana je preostalo do velikog spektakla u Rovinju, koji će ponovno ugostiti zvijezde svjetskog jedrenja, poput višestrukog pobjednika America's Cupa Russella Couttsa...

Pod pokroviteljstvom Adris grupe i u organizaciji Hrvatskog jedriličarskog saveza od 28. rujna do 2. listopada u Rovinju će se održati Adris RC44 kup.

Rovinj i Hrvatska peta su od šest postaja RC44 Toura 2011. Pridružili smo se tako najvećim svjetskim jedriličarskim centrima koji imaju čast biti dio ovog prestižnog natjecanja, poput San Diega, Sardinije ili švedskog Marstranda. Jurilice RC44 već su stigle u Rovinj, a krajem tjedna stiže i 14 posada s oko 110 jedriličara.

Klasa RC44 slovi za jedriličarsku Formulu 1. Skupocjeni brodovi, izrađeni u potpunosti od karbona, dugi 13.35 metara i teški svega 3650 kilograma, postižu impresivne brzine od preko 20 čvorova. Najveće brzine postižu se pri jedrenju niz vjetar, s posebnom vrstom jedra tzv. genakerom površine čak 170 metara četvornih. Usporedbe radi, neke klasične jedrilice iste veličine su više nego dvostruko teže i mogu postići upola manje brzine. Ova high-tech jedrilica jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

Adris RC44 kup, sa sjedištem u ACI marini i hotelu Park, bit će pravi spektakl jedrenja i nastavit će tradiciju velikih regata u Rovinju s kremom svjetskog jedrenja. Imat ćemo prigode uživati u majstorijama četverostrukog pobjednika America's Cupa Russela Couttsa, velikana svjetskog jedrenja Paula Cayarda, također višestrukog sudionika America's Cupa i Volvo Ocean Racea. Tri posade koje nastupaju na RC 44 Touru dio su America's Cup sindikata: Artemis, Oracle i Aleph. Među članovima posada su i eminentni hrvatski jedriličari Karlo Kuret, Darko Hajdinjak i Tomislav Bašić. S obzirom da je Adris RC44 Kup predzadnja regata Toura, gledat ćemo uzbudljivo nadmetanje u borbi za ukupnog pobjednika 2011.

Impresivne RC44 jurilice već su stigle u Rovinj, cestom na kamionima.  Trenutačno se nalaze u skladišnom prostoru Adris RC44 Kupa, gdje će ih  kapetani posada pripremiti za porinuće krajem tjedna. Prvi dan jedrenja je srijeda 28. rujna, no posade ćemo na treningu na moru ispred Rovinja moći vidjeti najvjerojatnije već od nedjelje 25. rujna.

Piše: Agencija Totalsport
19.09.2011. 17:18:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh