« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NAPREDAK

Roboti stižu u pomoć bolesnoj djeci

Sjede u školskoj klupi i voze se u autu. AV1 roboti omogućavaju izoliranoj djeci da se uklope u društvo.

Robot AV1 pomaže djeci
Robot AV1 pomaže djeci (Screenshot NoIsolation)
Više o

roboti

,

bolesna djeca

,

AV1 robot

Roboti u današnje doba nisu nikakva novost, no osnivači norveške tvrtke No Isolation, našli su novi način kako ih primijeniti. Njihov projekt uključuje razvoj robota AV1 koji bi pomagali djeci koja boluju od oboljenja zbog kojih su primorani boraviti u izolaciji, pa ne mogu pohađati školu ili čak većinu dana provode daleko od kuće, u bolnici.

Kao što samo ime njihove tvrtke govori, cilj im je izoliranu djecu uključiti u svakodnevne aktivnosti vršnjaka kako bi umanjili pojavu dječje depresije ili sličnih psiholoških problema te omogućili djeci da zbog svoje bolesti ne budu na dulje vrijeme isključeni iz društva.

Karen Dolva, jedna od osnivačica tvrtke, objašnjava kako robot funkcionira opisujući bistu koja se postavlja na praznu stolicu u očionici, na mjesto na kojem inače sjedi bolesno dijete. Robot u sebi ima kameru kroz koju dijete može vidjeti i čuti sve što se događa u učionici, a ako dijete poćeli nešto reći, robot reagira na sebi svojstven način- umjesto podizanja ruku, njegove oči zasvijetle plavo. Djetetu je omogućeno i 'šaptanje', način tihog govora kojim se dijete može obratiti najbližem kolegi, a da profesor ne čuje. 

U skandinavskim se državama zasad koristi 200 AV1 robota, nekoliko njih postoji u Nizozemskoj i jedan u Velikoj Britaniji. Dolva očekuje da će u u narednih godinu dana broj robota porasti na 2 do 4 tisuće. Cilj im je robote uvesti u što više škola kako bi uvijek bili na raspolaganju djeci.

Jedna od korisnica AV1 robota je i Jade Gadd iz Durhama. Zbog svoje bolesti ne može pohađati nastavu, a njezini roditelji odlučili su nabaviti jedan od AV1 robota koji je Jade nazvala Bee. Osim što Bee sjedi u učionici umjesto Jade, njezina majka svakodnevno robot do škole vozi u automobilu razgovarajući s njome i dajući pritom Jade priliku da sudjeluje u svakodnevnom životu.

Međutim, Dolva se ne namjerava zadržati samo na bolesnoj djeci. Njezin sljedeći cilj je omogućiti AV1 robote starijim osobama i umirovljenicima koji žive daleko od svojih obitelji i ponekad ih viđaju tek jednom godišnje, ili čak rijeđe.

U No Isolationu bore se protiv izolacije. "Toj bitci posvetili smo naše živote." Kaže Dolva sa suzama u očima. "To je ono što ćemo raditi u sljedećih 50 godina."

Izvor 

Piše: Andrea Holi
14.08.2017. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh