« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Promjene

Rješava se pitanje otpada u Zagrebu

Ne donosi se novi prostorni plan nego mijenja stari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Gradska skupština

,

Boris Šprem

,

Jakuševac

,

Darko Vuletić

Zagrebačka Gradska skupština danas je većinom glasova prihvatila odluku o izradi prostornog plana Grada Zagreba, kako bi se, uz ostalo, riješilo pitanje odlaganja otpada budući da se odlagalište na Jakuševcu zatvara 2010.

"Tu nije riječ o donošenju novog prostornog plana, nego o izmjeni staroga, da bi se ucrtala spalionica u Resniku", kazala je Vera Šimek-Petrinjak (nezavisna), upozorivši da Gradska skupština još nije raspravila ni plan gospodarenja otpadom. S tim se složila i SDP-ova Mirela Holy, premda je većina iz SDP-a podržala izradu prostornog plana uz obrazloženje da je tu riječ o prvom koraku, nakon čega će svi moći dati svoje mišljenje.

Prihvaćena je i odluka o izradi izmjena GUP-a Zagreba, za što će biti potrebno izdvojiti 35 milijuna kuna, te izmjena GUP-a Sesveta, što će stajati 15 milijuna kuna.

"Promjenama GUP-a na godišnjoj razini i udovoljavanju zahtjeva pojedinaca, većinom za promjenom zelenih površina u građevinske, došli smo do preizgrađenosti", ocijenila je Alenka Košiša Čičin Šain (HNS). Bez strategije razvoja grada, gradnja se odvija na divljački i barbarski način, upozorila je.

Po odluci Gradske skupštine, a na inicijativu HNS-a i Saveza antifašističkih boraca, Miškecov prolaz, kod kina Europa, ponovno će se zvati Prolaz sestara Baković.

Darko Vuletić (HSS) rekao je da će se, nastavi li se tako, i Zvonimirova ponovno zvati Ulica socijalističke revolucije, a Vukovarska ulica Proleterskih brigada.

"Ne treba raspirivati strasti i ići u ekstreme", kazao je na to predsjednik skupštine Boris Šprem (SDP), a iz HSS-a su ustrajali da su ljudi već siti stalnoga mijenjanja imena ulica i trgova. "Ne mijenjamo ime, nego vraćamo staro", kazala je Morana Paliković Gruden (HNS), dodajući da dvije mlade žene, studentica i trafikantica, koje su kao antifašistkinje poginule u II. svjetskom ratu zaslužuju svoju ulicu, dok se o Miškecu i ne zna puno.

Skupština je danas dala negativno mišljenje na prijedlog glavnoga ravnatelja Policije o imenovanju Tomislava Buterina novim načelnikom Policijske uprave zagrebačke, uz obrazloženje da je to zbog proceduralnih razloga. Šprem (SDP) je ustvrdio da je glavni ravnatelj Policije htio izbjeći mišljenje Skupštine, te dodao kako je to nedopustivo.

"Gradska skupština je zaobiđena, a time i pravna država", kazao je.

Jasen Mesić (HDZ) rekao je, pak, kako ne vjeruje da je MUP htio zaobići Skupštinu. Dodao je kako se nada da je želja svih da stanje sigurnosti u Zagrebu bude bolje. "Tu nema mjesta politici", rekao je te istaknuo da je i sam ministar unutarnjih poslova nestranačka osoba.

Skupština je prihvatila izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, pa će dvije tisuće osnovnoškolaca dobiti besplatne udžbenike, ako su im roditelji korisnici usluga Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Gradski zastupnici nisu prihvatili prijedlog HNS-a da se stopa prireza smanji s 18 na 10 posto. (Hina/Metro-portal)

24.09.2009. 21:42:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh