« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
WOW!

Revolucionaran uređaj za ekstrakciju vode iz zraka

Njegova je snaga nevjerojatna jer istu količinu vode izvlači i iz vrućeg, suhog pustinjskog zraka u kojem je prosječna vlažnost tek 20 posto

Može li ovaj stroj spasiti Zemlju od žeđi?
Može li ovaj stroj spasiti Zemlju od žeđi? (MIT)
Više o

Berkeley

,

Massachusetts Institute of Technology

Znanstvenici s MIT-a i Berkeleya zajedničkim su snagama dizajnirali uređaj koji će iz zraka ekstrahirati vodu i tako pomoći stanovništvu pogođenom sušom.

Za sada je riječ samo o prototipu, ali postoji velika šansa da će ovaj uređaj zavijek riješiti problem nestašice vode, piše Telegraph. Uređaj za ekstrahiranje vode iz zraka uz pomoć sunčeve energije moći će se koristiti u domaćinstvu, ali i na otvorenom.

Uređaj iz zraka tijekom 12 sati rada može izvući čak 2,8 litara vode za piće. Njegova je snaga nevjerojatna jer istu količinu vode izvlači i iz vrućeg, suhog pustinjskog zraka u kojem je prosječna vlažnost tek 20 posto.

Uređaj će korisnicima omogućiti pristup "personaliziranoj vodi" koju će svatko moći proizvesti za sebe, gdje god se nalazio.

Ovo je sjajno otkriće jer znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti jednostavan način izvlačenja vode iz zraka. Uređaj ima otvorenu komoru u kojoj se nalazi rešetkasta struktura izrađena od cirkonijevog metala i adipinske kiseline koja se nalazi između solarnog panela.

Cirkonijev metal i kiselina "hvataju" vlaga iz zraka, sunčeve zrake tjeraju vlagu prema kondenzacijskom tanjuru koji vlagu pretvara u tekućinu koja se potom cijedi u spremnik.

Čovjeku je za preživljavanje dovoljno manje od pola litre vode dnevno, a ovaj uređaj tu količinu proizvede za otprilike sat vremena i zaista se može nazvati revolucionarnim jer će omogućiti preživljavanje čak u pustinji.

16.04.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh