« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
RALLY DAKAR

Reli Dakar vozi se u Čileu i Argentini

Izravno s mjesta događaja - pravi grad u samom srcu čileanske pustinje dočekao je vozače najzahtjevnijeg relija na svijetu

Bogato opremljen kamp za vozače relija Dakar
Bogato opremljen kamp za vozače relija Dakar (Alexandar Korab/MWN)
Više o

Reli Dakar

,

etape

,

Iquique

,

Peterhansel

Nakon svake etape relija Dakar, stotine vozača i njihovih timova upućuje se prema kampovima za odmor. No, to nisu samo šatori u kojima mehaničari rade a vozači se odmaraju, nego pravi mali gradovi koje se dižu za pojedinu etapu.

Natjecatelji su trenutačno u okolici Iquiqea, u srcu pustinje. Kamp veličine dvadesetak nogometnih igrališta ima sve što je potrebno za odmor i opuštanje vozača, ali ipak ne spavaju svi u njemu.

Glavni igrači odabrali su spavanje u hotelima kada se kamp nalazi blizu nekog grada. Kupaonice, press centri i cijela hrpa organizatora čeka vozače i njihove timove, a šatori imaju i velike restorane. Organizatori su angažirali zaštitarske tvrtke kako bi se sačuvala privatnost kampa, uz veliki kontigent regularne i tajne policije koja priječi ulaz nepozvanima. Najveća novost ovogodišnjeg relija Dakar je velika tribina za 2500 fanova na ulasku u cilj svake etape.

Gdje se trenutno nalaze?

Jučer su napustili Iquique, glavni grad regije Tarapaca, jedno od najvećih turističkih odredišta u Čileu. Grad koji će ugostiti petu i šestu etapu najvećeg relija na svijetu nudi prekrasnu arhitekturu, divnu prirodu i fenomenalne plaže. Naravno, sve to u stopu prate atraktivni noćni klubovi i razvijen poslovni centar, zapravo, Iquique je najveća duty-free zona u Južnoj Americi. Posebna turistička atrakcija su naselja prastanovnika područja koji žive na visoravnima iznad grada.

Najzanimljiviji likovi relija Dakar 2011

Nasser Al-Attiyah: Katarski princ sudjeluje već šesti puta uzastopce na reliju Dakar, a vozio je i neke utrke Svjetskog reli prvenstva. No, njegovo zanimanje ne sport ne staje na automobilima, sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1996, 2000 i 2004 kao reprezentativac Katara u streljaštvu.

Robby Gordon: Američki trkač nastupao je u raznim kategorijama u cijelom svijetu kao što su NASCAR, Champ Car, Craftsman Truck Series, IndyCar Series, Trans-Am, IMSA GT Championship, IROC i na reliju Dakar. Osim što je vrlo otvoren i pristupačan, ove je godine privukao pažnju javnosti vučom svog Hummera s malenim Fiatom 147.

Eliseo Salazar: Jedini Čileanac koji se natjecao u Formuli 1. Postao je poznat nakon sudara s Nelsonom Piquetom tijekom Velike nagrade Njemačke 1982. godine. Nakon toga osam je godina vozio u Indy Car Series.

Piše: Sebastián López, Cristobal Fernández/MWN
08.01.2011. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh