« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
160 projekcija

Zagreb film festival počinje 18. listopada

POGLEDAJTE VIDEO - Sedmo izdanje ZFF donosi devet filmskih programa u šest kino dvorana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

Zlatna kolica ZFF

,

zagreb-info

,

Kockice

,

Odvažni producent

,

Omnibusi o gradovima

,

Velikih 5

,

Vip Bibijada

,

Matineje

,

Moj prvi film

,

João Salaviza

,

Machan

,

Ubio sam majku

,

Najsretnija djevojka na svijetu

,

Ništa osobno

,

Johnny Mad Dog

Ovogodišnji Zagreb Film Festival održat će se od 18. do 24. listopada u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia.

Pedesetak filmova natječe se za Zlatna kolica - u međunarodnoj konkurenciji 10 dugih, 15 kratkih i 13 dokumentarnih filmova, a novčanu nagradu dobit će jedan od 12 filmova u hrvatskoj konkurenciji Kockice.

Sveukupno će biti prikazano više od 90 filmova u 9 programa i rekordno više od 160 projekcija.

"Sedmi ZFF, osim prostornog i programskog proširenja, i dalje ostaje isti - zagrebačkoj publici nudimo najbolje debitantske filmove iz prošle godine te niz kvalitetnih popratnih programa za sve uzraste i ukuse" istaknuo je Boris T. Matić, direktor festivala.

"Odvažni producenti", posvećen producentima debitantskih filmova i "Omnibusi o gradovima" novi su popratni programi smješteni u kino Tuškanac, a "Film kao propaganda" tematizira korištenje filma u političko-propagandne svrhe.

"U sedam festivalskih dana očekujemo više od 30 tisuća gledatelja, više od 160 premijernih i repriznih projekcija, te osamdesetak međunarodnih gostiju", dodao je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Popratni programi Velikih 5, hitovi najvećih europskih kinematografija, Vip Bibijada, Matineje i Moj prvi film uspješno nastavljaju svoj festivalski život.

U Zagreb stiže canneski pobjednik kratkog metra João Salaviza, britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor, redateljica pobjednika iz Locarna Urszula Antoniak, sarajevski pobjednik Vladimir Perišić, dokumentarist Peter Kerekes te mnogi drugi.   

Festival otvara zabavni "Machan" Uberta Pasolinija, film o grupici muškaraca koji osnivaju rukometnu reprezentaciju kako bi pobjegli sa Šri Lanke te film "Ubio sam majku" svestranog 20-godišnjeg Xaviera Dolana koji je u Cannesu pokupio tri nagrade.

U tom glavnom programu je i film rumunja Radu Jude "Najsretnija djevojka na svijetu", a "Ništa osobno" Urszule Antoniak, koji je u Locarnu ovjenčan s četiri nagrade, jedan je od vrhunaca programa.

Velik dio glavnog programa zauzimaju antiratni filmovi: "Johnny Mad Dog" Jean-Stephanea Sauvairea, domaći "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića te srpski "Ordinary People" Vladimira Perišića. Dolazi i pobjednik Venecije film "Libanon" Samuela Maoza te "Bijela munja" Dominica Murphyja.

06.10.2009. 14:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh