« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Referendum: Kajzerica alternativa za Maksimir

Građani će birati između dovršetka Maksimira ili izgradnje novog stadiona

Više o

referendum

,

Milan Bandić

,

Maksimir

GRADSKO zemljište na Kajzerici konačna je lokacija za gradnju potpuno novog nogometnog stadiona i ona će građanima na referendumu biti ponuđena kao alternativa dovršetku maksimirskog stadiona. Iako se špekuliralo o Laništu kao o najizglednijoj opciji, neslužbeno doznaje Jutarnji list kako uz brojne stručnjake za Kajzericu ‘navija' i gradonačelnik Bandić.

Službena objava 15. siječnja

Maksmir+N.Zagreb+Svetice
Ako se građani odluče za dovršetak Maksimira, moraju znati da usput treba sagraditi i manji stadion za 15-ak tisuća gledatelja u Novom Zagrebu te mali atletski stadion na Sveticama.

Nakon što nova lokacija službeno bude objavljena 15. siječnja, ubrzo slijedi raspisivanje natječaja za alternativno rješenje, a u svibnju bi trebale započeti pripreme za treći referendum u povijesti Zagreba. No, odluče li se građani za dovršetak Maksimira ili izgradnju novog na Kajzerici, obje lokacije podrazumijevaju niz problema i novih investicija koje neće biti objašnjene na referenduskom pitanju. Tako, ako se građani odluče za dovršetak maksimirskog stadiona, moraju znati da usput treba sagraditi manji stadion za 15-ak tisuća gledatelja u Novom Zagrebu te mali atletski stadion na Sveticama. To znači da će se 2009. godine prvo početi graditi zamjenski stadion u Novom Zagrebu, koji bi trebao biti gotov 2011., kada će se ondje preseliti Dinamo. Tek tada će započeti obnova Maksimira, koja bi trebala završiti najranije 2014. godine. Budući da je pobjednik natječaja konzorcij Alpine bau, vrijednost ove investicije nakon 20-ak godina otplate iznosila bi oko 4,1 milijardu kuna.

Druga opcija zahtijeva pak izgradnju potpuno novog stadiona na Kajzerici te rušenje maksimirskog. Arhitekt Otto Barić, autor idejnog rješenja za konzorcij koji predvodi IGH, kaže da je Kajzerica najbolja lokacija za novi stadion jer je riječ o velikom zemljištu u vlasništvu Grada, gdje je GUP-om već predviđen sportski kompleks, te dodaje da bi se ionako trebao srušiti dio Velesajma.

Ukupno 2,5 milijardi kuna

Ako bi se u opciji nove lokacije gradio samo jedan stadion, ako gradnja počne 2009. godine, nogometaši Dinama prvu utakmicu na novom stadionu mogli bi igrati već 2012. godine. Osnovna cijena izgradnje novog stadiona s komunalnom infrastrukturom i atletske staze na Sveticama iznosila bi, prema projektu IGH-a, oko 190 milijuna eura, no s kamatama i otplatom cijena naposljetku iznosi oko 2,5 milijardi kuna.


Piše: JL /MEX
09.01.2008. 15:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh