« Televizija
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
FAK RECENZIJA

Recenzija serije Sense8

Prema izjavama The Wachowskisa, serija je osmišljena kao ZF u kojem se više govori o stvarima o kojima se u ZF-u inače ne pridaje mnogo vremena

Sense8 - mutanti bez supermoći
Sense8 - mutanti bez supermoći (Arhiva)
Više o

Lana Wachowski

,

Andy Wachowski

,

serija

,

Sense8

Brat i sestra Wachowski ove godine predstavljaju publici svoje novo veliko djelo: Sense8. Izazivam sve čitatelje da smisle što originalniji i besmisleniji prijevod naziva, dostojan domaćih distributera i dalekovidnice.

Nego... Zamislite da se jednoga jutra probudite i vidite čovjeka pored kreveta, kojeg nikada niste vidjeli, a znate sve o njemu. Znate jer ga osjećate, kao što osjećate samoga sebe. Principi rada našega mozga, a još više mehanizmi uma vjerojatno nikada neće biti u potpunosti istraženi ni nama razumljivi.

Ali dijeljene svijesti nisu toliko rijetke u životinjskom svijetu, pa zašto bi i ljudi bili zakinuti za njih, pitanje je na kojem je idejno utemeljena serija Sense8. Sam naziv asocira na englesku riječsensate (osjetan), ali i na japansku sensei (rođen prije, učitelj), te uključuje i broj osoba koje jedan grozd/skupina mutanata sadrži.

Spomenuvši mutante, analogija s X-Menom se otkriva u svojoj bistrini. Sense8 jest ZF o mutantima, ali bez fizičkih super-moći, što ga lišava oznake super-herojske serije čak i kada likovi izmjenjuju vještine i spoznaje.

Prema izjavama The Wachowskisa, serija je osmišljena kao ZF u kojem se više govori o stvarima o kojima se u ZF-u inače ne pridaje mnogo vremena, što zbog ograničenoga trajanja djela u slučaju filmova, što zbog usredotočenosti na akciju i krupni plan u većini serijaliziranih ZF serija.

Daleko od toga da je to pravilo, ali tematike koje su oni imali u planu otvoriti Sense8om uglavnom su slabo obrađene na individualnoj razini. Problematika globalizma, ekonomije, trenutnih političkih trendova i društvenih sukoba, seksualnih i inih sloboda, filozofije i religije mnogim je ZF djelima bila jedna od središnjih tema, ali uzmemo li za primjer samo Star Trek kao kultni ZF koji se gotovo uvijek fokusirao na slične tematike, primjetit ćemo da se u velika pitanja današnjice nije diralo izvan metaforike. Sense8 tu tematiku obrađuje intimno i detaljno.

On gotovo po popisu svim pitanjima pridodaje lika kojega ona muče, kako bi se gledatelju dala prisnija slika određene teme. Jesu li The Wachowskis uspjeli u naumu revolucionaliziranja tematskog sadržaja ZF-a? Nisu u potpunosti, ali su svakako učinili dovoljno da poželim i u drugim filmovima i serijama upravo ZF žanra vidjeti daleko više likova različitih kulturnih pozadina, društvenih pripadnosti, seksualnosti... Zapravo svega. U industriji koja još uvijek ima probleme s tamnom bojom kože, koliko se god trudila to osporiti i zanijekati, ovo je izrazito pohvalno.

Cijelu recenziju serije Sense8 pročitajte na FAK portalu

19.06.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh