« Televizija
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
FAK RECENZIJE

Recenzija serije Preljub, 1. sezona

Prva sezona serije Preljub ima dvije glavne karakteristike - besprijekorna glumačka postava i intrigantna scenaristička postavka

Intrigantna serija Preljub
Intrigantna serija Preljub (Arhiva)
Više o

recenzija serije

,

serija Preljub

,

FAK.hr

Kako sam kao klinac bio dosta izložen slovenskom Kanalu A i seriji Simpatije (naglasak na 'ti') koja se emitirala tamo negdje u kasnim devedesetima, piše Sven Mikulec na FAK.hr, počeo sam pratiti avanture Dawsona i njegove ekipe na njihovom razvojnom putu od zbunjenih tinejdžera do dokoličarskih dvadeset-i-nešto-godišnjaka. I dok ovu teen sapunicu Kevina Williamsona s punim pravom možemo nazvati samo djelomično simpatičnom ili tek čist' prosječnom, Dawson's Creek ipak je u meni stvorio potrebu da makar površno pratim što će se događati s karijerama tih glumaca uz čije sam izvedbe neko vrijeme odrastao.

Jednu od glavnih uloga u seriji igrao je Joshua Jackson, kanadski glumac koji će kasnije na televizijskoj pozornici uskrsnuti meni odličnim Fringeom. Jackson, koliko vidim, u filmskom svijetu nikad se nije osobito afirmirao, ali na TV-u očito pažljivo bira gdje će se pojaviti. The Affair, nova Showtimeova serija o jednoj ljetnoj aferi oženjenih pojedinaca i izrazito destruktivnim posljedicama njihova zaljubljivanja, prilično je kvalitetno ostvarenje u kojem Jackson ima priliku pokazati da je ozbiljno prerastao cipele Paceyja Wittera, buntovnog MILF-lovera koji je s Katie Holmes nekoć otplovio u sumrak.

Iza Preljuba, ozbiljne drame čijih sam deset epizoda prve sezone pogledao s godinu dana zakašnjenja, stoji prije svih Sarah Treem, američka scenaristica i producentica koja je radila na hvaljenoj seriji In Treatment i još popularnijojHouse of Cards. Serija nas uvodi u priču o Noi, sredovječnom učitelju engleske književnosti i potencijalno uspješnom piscu koji je objavio tek jednu knjigu i strahovito se muči sa sljedećom. „Svi ljudi u sebi imaju jednu knjigu, gotovo nitko nema dvije", govori mu bahati i bolesno bogati snob od punca, uspješan pisac koji svojim novcem financira obrazovanje Noinih klinaca.

Noina supruga Helen brižna je majka njihovo četvoro djece. Imaju sretan i skladan brak, ali otpočetka je vidljivo koliko Noi smeta što toliko ovisi o financijskoj sisi omraženih ženinih roditelja. Kao i svako ljeto, obitelj otputuje iz New Yorka u Montauk, na seosko imanje Helenine obitelji. Ondje, pak, već po dolasku Noa upoznaje konobaricu Alison, zgodnu mladu ženu oženjenu za distanciranog Colea koja se nekako pokušava nositi sa životom poslije smrti svog 4-godišnjeg sina. Noa i Alison uskoro započnu strastvenu vezu koja će rezultirati apsolutnim krahom njihovih obitelji.

Cijelu recenziju pročitajte OVDJE.

23.10.2015. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh