« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Razni jezici prenose jednaku količinu informacija

Brži tok slogova prati manja gustoća informacija, kao primjerice u španjolskom jeziku, no sporiji tok slogova sadrži više informacija, što je čest slučaj u azijskim jezicima

Uvijek dobivate jednaku količinu informacija
Uvijek dobivate jednaku količinu informacija (Arhiva)
Više o

jezici

,

informacije

Govornici španjolskog jezika možda brže izgovaraju riječi, ali sporiji govornici kineskoga za isto vrijeme dobiju jednaku količinu informacija.

To je zaključak međunarodne skupine znanstvenika iz Francuske, Hong Konga i Južne Koreje koji su uspoređivali prijevode istih tekstova na 17 jezika.

Pritom su mjerili tok izrečenih slogova u svakom jeziku, ali i količinu informacija koja se prenosi svakim slogom. Ustanovili su da su te dvije stvari uravnotežene.

"Brži tok slogova prati manja gustoća informacija, kao primjerice u španjolskom jeziku, no sporiji tok slogova sadrži više informacija, što je čest slučaj u azijskim jezicima", napisali su.

Japanski se izgovara brže od kineskog, preciznije prosječno osam slogova u sekundi, u usporedbi sa šest u kineskom, no to ne znači da vam govornici kažu više u isto vrijeme.

"Drugim riječima, različite su strategije prijenosa informacija, a najbrži jezici nipošto nisu i najučinkovitiji", zaključili su znanstvenici u tekstu objavljenom u časopisu Science Advances.

03.10.2019. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh