« Znanost
objavljeno prije 9 godina
ZANIMLJIVO

Rađa se više dječaka nego djevojčica

U svijetu se rađa nešto više dječaka od djevojčica jer u maternici preživi više muških zametaka, iako je omjer spolova kod začeća jednak

Rađa se više dječaka
Rađa se više dječaka (Arhiva)
Više o

djevojčice

,

rađanje

,

začeće

,

dječaci

,

omjer spolova

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, omjer spolova pri začeću zapravo je bio nepoznat unatoč stotinama godina spekulacija i istraživanja, objavili su znanstvenici u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tim znanstvenika pod vodstvom Stevena Hechta Orzacka, predsjednika Istraživačkog instituta Fresh Pond u Cambridgeu, zajedno s kolegama s Oxforda i Harvarda proučio je "najveću dosad formiranu bazu podataka o omjeru spolova od začeća do rođenja".

Istraživali su podatke o tri do šest dana starim zamecima koji su nastali u klinkama za oplodnju, o induciranim pobačajima i plodovima koji su bili podvrgnuti amniocentezi te podatke iz američkih baza o broju smrti fetusa i broju živorođenih.

Zaključili su da je omjer spolova pri začeću 50-50.

Iako mortalitet po spolovima varira u pojedinim fazama trudnoće, pa je tako mortalitet muških plodova češći u početku, zbog, pretpostavlja se većeg broja genetskih abnormalnosti, ukupno je tijekom cijelog ciklusa trudnoće izgubljeno više ženskih plodova.

Prošle su godine znanstvenici s engleskog sveučilišta u Exeteru u časopisu BMC Medicine objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova vjerojatnost da budu pobačeni kasnije u trudnoći veća za 10%.

Do te spoznaje došli su proučavajući podatke o 30 milijuna živorođenih diljem svijeta.

Orzack i njegovi kolege nastavit će rad na istraživanju kako bi ustanovili zbog čega je na početku trudnoće mortalitet muških plodova veći i zašto se u kasnijim fazama gestacije taj omjer mijenja.

16.04.2015. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh