« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
COOL

Prva svemirska misija jedne arapske zemlje

Nakon što je prošlog tjedna prva misija na Mars jedne arpske zemlje morala biti odgođena zbog lošeg vremena, ovog ponedjeljka je sve proteklo bez problema.

Emirates Mars Mission
Emirates Mars Mission (Arhiva)
Više o

UAE

,

sonda na Mars

Žamor, uzdah olakšanja i aplauz: U ponedjeljak ujutro je poletjela raketa iz svemirske luke u Tenegashimi koja se nalazi na jugu Japana. I tako je počela misija puta na Mars, pod imenom "Nada", Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su prva arapska zemlja koja je poduzela jedan ovakav projekt.

Ahmad Belhol al-Falasi je predsjednik nadležne Službe za svemir. Njegovo lice je ozareno dok govori: "Osjećaj je nevjerojatan. Pokušavamo biti neuzbuđeni, ali to je teško. Radili smo šest godina na ovome i sada smo uspjeli napraviti prvi korak. Sada dolazi drugi, kritični nivo. Moramo čekati na signal. Već do sada izgleda kao vječnost".

Veliki uspjeh za malu arapsku zemlju

I Hessa Ali, koja je u Emirates Mars Mission odgovoran za obradu podataka, se jako raduje uspješnom startu misije: "Tako sam uzbuđena i sretna da je start prošao uspješno kako smo i očekivali", rekla je ona agenciji AP.

Podaci svakih 55 sati

No inženjerke i inženjeri sada još moraju vježbati strpljenje. Jer sonda je sada mjesecima u pokretu. U veljači bi trebala stići u orbitu Marsa i odatle slati željene informacije, rekao je Zakareyya Hussain al Shamsi iz Mohammed Bin Rashid svemirskog centra agenciji Reuters.

"Tada će se aktivirati automatski software, koji će solarne panele otvoriti direktno prema suncu. A onda trebaju biti slani signali na Zemlju i na mrežu tako da možemo primiti sve podatke."

Ujedinjeni Arapski Emirati žele godinu dana promatrati kako se mijenja klima na Marsu i s tim ciljem bi podaci trebali stizati svakih 55 sati.

Lansiranje sonde je omogućio japanski koncern Mitsubishi. Već četvrti put je ova tvrtka pripremila nosače rakete za takve ekspedicije. Japan se u ovom području želi jače pozicionirati. To ga povezuje sa Arapima, a i Ujedinjeni Arapski Emirati žele postati neovisniji o nafti i zbog toga investiraju između ostalog u istraživanje svemira.

23.07.2020. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh