« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PRVI I POSLJEDNJI

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježila 20. obljetnicu

"Ratni put Tigrova počeo je 'Krvavim Uskrsom' na Plitvičkim jezerima, gdje je u akciji specijalaca MUP-a poginuo prvi Tigar Josip Jović

Tigrovi
Tigrovi (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

Hrvatska vojska

,

Tigrovi

,

prva gardijska brigada

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježila je danas 20. obljetnicu osnutka, prisjećanjem na 5. studenoga 1990. kada je u bazi Rakitje nadomak Zagreba brigada osnovana kao postrojba za posebne potrebe Ministarstva unutarnjih poslova. Polaganjem vijenaca u znak sjećanja na 364 poginula Tigra tijekom Domovinskog rata i prigodnim programom u sjedištu Ministarstva obrane, bivši i sadašnji pripadnici brigade prisjetili su se ratnog puta postrojbe koja je prošla sva hrvatska ratišta - od Vukovara do Dubrovnika.

Vijence kod spomen obilježja su položili izaslanici predsjednika države i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade, predstavnici Oružanih snaga, Udruge ratnih veterana Prve gardijske brigade i Udruge "Tigar 90/91" te obitelji poginulih. Tijekom Domovinskog rata kroz Tigrove je prošlo više od 10.000 pripadnika. Uz 364 poginula, 1.711 Tigrova je ranjeno u ranim operacijama, a među njima je danas 27 stopostotnih invalida, 201 pripadnik je prošao torture logora, a osmorica Tigrova još se smatraju nestalima.

Tigrovi

U ime hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ive Josipovića, bivšim i sadašnjim pripadnicima brigade 20. je obljetnicu čestitao Zlatko Gareljić. Prema njegovim riječima, Tigrovi zauzimaju posebno mjesto u nastanku hrvatske države i razvoju oružanih snaga, a iz brigade su stasali brojni visoki časnici koji obavljaju odgovorne zadaće u vojsci i međunarodnim vojnim misijama u kojima sudjeluje Hrvatska. Izaslanik predsjednice Vlade, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić podsjetio je na geslo brigade "Za Hrvatsku kao Tigar" u kojem se, kako je rekao, ogledala spremnost pripadnika na žrtvu u obrani domovine.

Izaslanstvo MORH-a

"Ratni put Tigrova počeo je 'Krvavim Uskrsom' na Plitvičkim jezerima, gdje je u akciji specijalaca MUP-a poginuo prvi Tigar Josip Jović i gdje su se Tigrovi ponovno vratili u Oluji kao osloboditelji", kazao je Ivić dodajući kako je tu simbolično zatvoren pobjedonosni krug postrojbe koja je sudjelovala u svim ratnim operacijama - od istočne i zapadne Slavonije, preko Banovine i Velebita do južnog bojišta. Predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova Andrija Kolobarić pozvao je sve na jedinstvo i da, cijeneći život u slobodi, ne zaborave Tigrove koji su dali život za domovinu. U povodu 20. obljetnice brigade dodijeljene su prigodne plakete i zahvalnice koje su, među ostalim, dodijeljene i predsjednicima Hrvatskog sabora i vlade Luki Bebiću i Jadranki Kosor. Program je nastavljen taktičko-tehničkim zborom, prikazivanjem filmskih isječaka iz ratnog puta Tigrova te prigodnim programom. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh