« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Prosvjed za Industrogradnju

Novi sindikat traži isplatu plaća i uvjete za dokapitalizaciju tvrtke

Socijalna nestabilnost razlog je sve većeg broja sindikalnih prosvjeda
Socijalna nestabilnost razlog je sve većeg broja sindikalnih prosvjeda (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Industrogradnja

,

sindikalni prosvjed

,

Zvonimir Matić

,

Novi sindikat

,

Mario Iveković

Radnici Industrogradnje prosvjedovat će u petak ispred Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i USKOK-a, tražeći sprječavanje daljnjeg ‘reketarenja’ te tvrtke kako bi se stvorili uvjeti za njezinu dokapitalizaciju, što bi omogućilo isplatu zaostalih plaća.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković za probleme radnika Industrogradnje optužuje bivšeg većinskog vlasnika Zvonimira Matića koji je, nakon niza malverzacija, nezakonitih otpuštanja i neisplate plaća radnicima, prije dvije godine prodao dionice.

Korupcija?Aspiranti na preostala bogatstva Industrogradnje u panici pokušavaju spriječiti takav scenarij, a u tome im asistiraju pravosudne institucije, rekao je sindikalni čelnik Mario Iveković, pojašnjavajući da su u svega nekoliko sati izdana rješenja o ovrsi i privremene mjere, dok istovremeno predmeti na sudovima čekaju na rješenja i po nekoliko godina. 

Novi je vlasnik u prvih godinu dana uspio djelomično stabilizirati tvrtku, tako da je u travnju prošle godine bila redovito isplaćena plaća za ožujak. Međutim, u svibnju prošle godine Porezna je uprava započela s prisilnim naplatama svih potraživanja prema Industrogradnji, uključujući i kazne iz vremena dok je njome upravljao Matić.

Račun tvrtke je blokiran, a pritisci na Industrogradnju traju do danas, ističu sindikalci. Na Industrogradnju su također počeli vršiti pritisak i razni Matićevi suradnici, kao što su najmoprimci Duge uvale i hotela ‘I’, tvrtka Hospimedica i drugi, koji temeljem mutnih dogovora i ugovora s Matićem žele iz Industrogradnje izvući novac, rekao je jučer Iveković.

Kako bi se pronašlo trajnije rješenje za tvrtku, započelo se s dokapitalizacijom kojom bi se otklonila opasnost od stečaja. (METRO)

11.06.2008. 22:24:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh