« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Prosvjed studenata protiv cijena studiranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

školarine

,

studentski prosvjed

,

Filozofski fakultet

,

studentske školarine

,

besplatno školovanje

,

Alan Sućeska

Više od tisuću studenata u srijedu je prosvjedovalo na zagrebačkim ulicama tražeći besplatno visoko školstvo za sve, kako "društvo znanja ne bi ostalo samo apstraktna sintagma".

Glasna prosvjedna povorka krenula je jutros ispred Filozofskog fakulteta, nastavila se kod "Mimare", gdje su se studentima pridružili kolege s PMF-a, a završila na Katarininom trgu, kao najbližem mjestu Vladi i Saboru, s kojega su onima koji bi trebali riješiti njihove probleme mogli uputiti svoje poruke.

Transparentima i povicima na postajama do Gornjega grada, te noseći maketu crkve na Markovu trgu kao simbol prosvjeda, studenti su poručivali kako "obrazovanje nije na prodaju", da se novac mora ulagati u "školstvo, a ne u vojsku", da je na djelu "EUtanazija obrazovanja" te da "nemaju što izgubiti osim školarina".

Tražimo da Vlada subvencionira troškove studiranja za sve preddiplomce i diplomce, te da ulaže više novaca iz proračuna u obrazovanje, jer sada izdvaja znatno manje od europskog prosjeka, rekao je student Alen Sućeska u ime organizatora.

"Znamo da se naši zahtjevi ne mogu ostvariti preko noći, ali besplatno studiranje nije mit", istaknuo je Sućeska, dodavši kako više od 60 posto europskih država ima besplatno školstvo.

Ispred zagrebačkog Sveučilišta, predstavnici studenata razgovarali su s prorektorom Tonkom Ćurkom, koji je nakratko izašao s proslave Dana Sveučilišta i, podržavši njihova nastojanja u ostvarenju ciljeva, ocijenio kako zahtjev za besplatnim studiranjem nije realan.

Potporu studentima dao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, istaknuvši da, s obzirom na bezvlađe na hrvatskim fakultetima, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi svi u startu imali jednaku mogućnost školovanja.

Studenti su isticali kako se od 1991. do 2006. ukupan broj studenata povećao za 82 posto, a da njih 60 posto plaća svoj studij, što je povećanje od čak 814 posto.

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uputili su svoje zahtjeve e-mailom, no u Ministarstvu kažu da ga nisu dobili. Studenti su najavili da će ponovno prosvjedovati, ako današnji prosvjed ne rezultira uspostavljanjem komunikacije s vlastima.

Prosvjed je organizirala Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta, no sudjelovali su i studenti ostalih fakulteta. Prosvjed s istim ciljem održava se danas i u Puli.

Kao dio Svjetskog dana protiv komercijalizacije školstva, studentski prosvjedi održavaju se danas u 23 zemlje svijeta, od Australije i Bangladeša, preko mnogih europskih zemalja, do SAD-a i Čilea.

05.11.2008. 19:47:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh