« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
bez grižnje savjesti

Prošao prvi dan suđenja u slučaju Luke Ritza

Zvuci glazbe, zbijanje šala, psovanje i hladnokrvnost ubojica epilog su početka sudskog procesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Luka Ritz

,

nagrada Luka Ritz

,

ubojstvo Luke Ritza

,

suđenje za ubojstvo Luke ritza

,

nasilje među mladima

Prvi dan dugoočekivanog suđenja za smrt Luke Ritza prošao je na čudan način. Ubojice su sjedili su pred sudom, smješkali se, pušili i ispijali kave. Iz mobitela je treštala glasna glazba.

Čak se i zaplesalo i zbijalo šale. No u sudnicu su prvi tren odbili ući rekavši da su pod velikim stresom te da se boje novinara. Tražili su zaštitu sutkinje. Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost. Na odlasku su mladići psovali zbog fotografiranja.

Dvojici napadača, J.J. i M.K. prijeti boravak u Odgojnom zavodu dok za trećeg, R.L. tužiteljstvo traži zatvorsku kaznu. Četvrti napadač K.M. u međuvremenu je već završio u Odgojnom zavodu zbog premlaćivanja još jednog mladića, pa je izuzet iz ovog postupka.

Punoljetnom iz grupe, osamnaestgodišnjem S.Š. sudit će se u odvojenom postupku.
Roditelji optuženih odbili su razgovor, a Lukina majka Suzana je samo kratko izjavila da nema što komentirati dok se suđenje ne završi.

Slučaj Luke Ritza obilježio je prošlu godinu, a nakon smrti Luka je postao simbol mira među mladima te otpora besmislenom nasilju na gradskim ulicama. Njegovi najbliži prijatelji su uporno i beskompromisno obljepljivali grad plakatima zahtjevajući veći angažman policije i predaju ubojica.

"Ne osjećamo se krivima za smrt Luke Ritza" - izjavili su mladići.

Jedna od ključnih stvari u ovom suđenju bit će medicinsko vještačenje koje bi trebalo dati odgovor na to je li Lukina smrt izazvana udarcima. Podsjetimo, Luka je 12 dana nakon napada pao u nesvijest i preminuo od krvarenja u mozgu.

Kako doznaje Jutarnji list, u vještačenju koje je sutkinja u predistražnom postupku zatražila od stručnjaka u Zagrebu stoji da zadobiveni udarci na Bundeku nisu prouzročili njegovu smrt.

No, prije početka suđenja zatraženo je još jedno vještačenje stručnjaka u Splitu, u kojem stoji da je smrt ipak posljedica napada optužene petorke. 

Ono što zbunjuje vještake je pitanje je li aneurizma, proširena krvna žila na mozgu nakon čijeg je pucanja Luka preminuo, bila urođena ili prouzročena udarcima.

05.09.2009. 01:05:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh