« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ČUDNO...

Pronađeni fragmenti drveta Velike piramide u kutiji cigara

Nakon više od 70 godina od nestanka, fragmenti drveta iz 5000 godina stare Velike piramide u Gizi slučajno su pronađeni u kutiji cigara na škotskome Sveučilištu u Aberdeenu

Ovo je stvarno čudno
Ovo je stvarno čudno (Arhiva)
Više o

drvo

,

Velika piramida

Pronađeni komadići cedrovine dio su triju predmeta što ih je 1872. godine u Kraljičinoj komori piramide pronašao britanski arheolog Waynman Dixon.

Dva od njih, lopta i brončana kuka koja se vjerojatno koristila pri gradnji, čuvaju se u Britanskom muzeju, no ostaci drveta su u međuvremenu nestali. Komad cedrovine, za koji se vjeruje da je korišten tijekom gradnje piramide, doniran je sveučilištu 1946. godine, no od tada kao da je propao u zemlju.

Godine 2001. pojavio se trag - pretpostavljalo se da je komad drveta doniran škotskom sveučilištu u Aberdeenu, no nije ga bilo moguće pronaći.

Krajem prošle godine egipatska kustosica Abeer Eladany pregledavala je predmete u azijskoj muzejskoj zbirci Sveučilišta u Aberdeenu te je pritom naišla na nešto što ondje nije pripadalo - na neuglednu kutiju za cigare ukrašenu nekadašnjom egipatskom zastavom u kojoj se nalazilo nekoliko komadića cedrova drva.

Eladany, koja je porijeklom iz Egipta i provela je deset godina kao zaposlenica Egipatskog muzeja u Kairu odmah je prionula temeljitoj provjeri. Istraživši muzejske zapise, shvatila je da je slučajno naletjela na izgubljeni artefakt iz Velike piramide u Gizi.

"Čim sam provjerila brojeve u našem egipatskom registru, odmah sam znala o čemu se radi", rekla je Eladeny.

"I ranije sam radila na arheološkim iskapanjima u Egiptu, no nisam mogla ni pomisliti da ću ovdje, na sjeveroistoku Škotske, pronaći nešto tako važno za nasljeđe vlastite zemlje", dodala je arheologinja Eladany.

Neil Curtis, upravitelj muzeja arheoloških zbirki Sveučilišta u Aberdeenu smatra da će ovo otkriće bez sumnje potaknuti zanimanje za Dixonove artefakte i dodatno rasvijetliti način na koji je nastajala Velika piramida. Velika ili Keopsova piramida visoka je 139 metara i izgrađena je prije 4500 godina. Najveća je u skupini piramida u Gizi, najstarijem i jedinom sačuvanom od sedam svjetskih čuda antike.

16.12.2020. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh