« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
WOW!

Pronađena najveća olupina rimskog broda

Brod je plovio Sredozemljem prevozeći šest tisuća amfora, koje su se u Rimskom carstvu koristile za prijevoz vina i maslinova ulja, orašastih plodova, pšenice i ječma

Sjajan pronalazak
Sjajan pronalazak (Arhiva)
Više o

olupina

Znanstvenici su otkrili drevni rimski brod koji je potonuo blizu zapadne obale Grčke prije otprilike dvije tisuće godina i smatra se najvećom dosad pronađenom olupinom u istočnom Sredozemlju.

Brod je plovio Sredozemljem prevozeći šest tisuća amfora, koje su se u Rimskom carstvu koristile za prijevoz vina i maslinova ulja, orašastih plodova, pšenice i ječma.

Znanstvenici kažu da su posude od terakote iznimno dobro očuvane, piše CNN.  

Olupina upućuje na to da je brod bio dugačak oko 35 metara, a po tadašnjim standardima većina brodova bila je upola manja. Olupina je otkrivena na dubini od oko 60 metara tijekom sonarnog pregleda morskog dna kraj obala Kefalonije, jednog od jonskih otoka smještenih blizu zapadne obale Grčke.

Istraživanje je provela mreža Oceanus koja djeluje pri Sveučilištu u Patrasu, koja koristi tehnike umjetne inteligencije za obradu slika. Istraživanje je financirao program Europske unije Interreg.

Riječ je o četvrtoj najvećoj olupini broda iz razdoblja između prvog stoljeća prije nove ere i prvog stoljeća nove ere. Od iznimnog je "arheološkog značaja", rekao je George Ferentinos sa Sveučilišta u Patrasu, koji je, zajedno s devet kolega predstavio otkriće u časopisu Journal of Archeological Science.

Idući korak znanstvenika je početi s obradom artefakata i korištenjem DNK tehnika kako bi se otkrilo što se točno prevozilo u amforama. 

"Olupina bi nam mogla pružiti mnoštvo informacija o tadašnjim brodskim rutama, trgovanju, skladištenju amfora za prijevoz i o izgradnji brodova u tom razdoblju", kažu znanstvenici koji traže investitore za detaljno proučavanje potonulog broda. 

Ferentinos je za CNN rekao kako je izvlačenje dijelova broda s dna "vrlo težak i skup posao" te da bi umjesto toga, pribjegli jeftinijoj opciji - vađenju amfora čiji bi se sadržaj otkrivao uz pomoć DNK tehnika.

Istodobno traže investitore koji će oko broda podići ronilački park te ograditi olupinu da bi je detaljno proučili. 

18.12.2019. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh