« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NJAM NJAM

Prežderavaju li se divlje životinje?

Divlje životinje u jednom obroku mogu pojesti i do četvrtinu svoje kilaže, no to ne znači da se prežderavaju

Lavovi jedu koliko im je potrebno
Lavovi jedu koliko im je potrebno (Arhiva)
Više o

divlje životinje

,

životinje

,

prežderavanje

Jeste li se ikad zapitali koliko divlje životinje jedu i je li prežderavanje u njhovoj prirodi? Ako jeste, mi za vas imamo odgovor.

Količina hrane koju divlja životinja pojede određena je njezinom dostupnošću i apetitom određene životinje. Ono što ponekad izgleda kao pretjerivanje i prežderavanje zapravo je prilagođavanje uvjetima, to jest, nužno je za preživljavanje.

Većina životinja u jednom obroku može pojesti hranu koja ukupno teži četvrtinu njezine mase, što bi se često moglo smatrati prejedanjem, no često je kod lavova. Odrasli lav može odjednom pojesti i do 40 kilograma mesa, jer je njegova prosječna težina između 150 i 260 kilograma.

Životinjsko prežderavanje često je u slučajevima kad životinjski instinkti upozoravaju da sljedeća prilika za lov i jelo neće stići tako brzo, možda tek za nekoliko dana ili čak tjedana. U tom slučaju lav jede kako bi napravio zalihu proteina za dulji vremenski period.

Sličan način prehrane imaju i ptice, pogotovo selice koje na svom putu prelijeću oceane, i medvjedi koji se spremaju za zimski san.

Divlje životinjske vrste koje same love svoj plijen vodi instinkt pa one neće ubiti osim ako im je sigurnost ugrožena ili ako su gladne

Trebali bismo se, međutim, zabrinuti za život onih koje držimo u vlastitom domu. Kućni ljubimci, za čiju se prehranu brinu ljudi, možda ne ubijaju kako bi preživjeli, no u mnogim se slučajevima prežderavaju zbog loših prehrambenih navika koje im vlasnici nameću.

Piše: Andrea Holi
23.08.2017. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh