« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZAGREB

Predstavljene nove pločice za gradske ulice i trgove

Projekt zamjene pločica s imenima ulica, trgova i kućnih brojeva trebao bi trajati 4 do 5 godina

Nove pločice vjerojatno neće izgledati ovako
Nove pločice vjerojatno neće izgledati ovako (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

kućni broj

,

ime ulice

,

trg

,

pločice

Novi sustav označavanja ulica trgova i zgrada u Zagrebu predstavljen je danas u Gradskoj upravi, a riječ je o novom obiliku pločica za označavanje imena ulica, trgova i brojeva zgrada u Grdu i ovaj novi sustav bi prema riječima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića trebao uvesti red u "nered koji vlada zadnjih 30 do 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova".

Gradonačelnik Bandić na današnjem predstavljanju novog sustava označavanja rekao je da će ovaj projekt zamjene pločica s imenima trgova i ulica trajati oko 4 do 5 godina te da će Zagreb na tom području biti uređen na europski način.

Naglasio je da će do kraja godine biti raspisan javni natječaj za izradbu pločica i obavljeni potrebni dogovori s Gradskim stambeno komunalnim gospodarstvom (GSKG) koje održava većinu zgrada u Zagrebu te ostalima nadležima za ovaj posao. Dodao je kako će novac za provedbu projekta biti predviđen u proračunu za iduću godinu, a odbio je i reći koliko će taj projekt stajati.

Projekt su novoga izgleda pločica, kojima će se obilježavati gradske ulice i trgovi te kućni brojevi predstavili su autori Nikla Đurek i Damir Bralić, koji su naglasili da im je inspiracija za dizajn bili u starim secesijskim potpisima arhitekata zgrada u središtu grada te da su tako stvorili novi oblik slova i pismo koje su prozvali "ilica".

Zadržana je tradicionalna plava boja Zagreba, a novina na novim pločicama je da će pored imena ulice biti i mala pločica ili natpis s informacijama o osobi čije ime ulica nosi. Naglasili su da će se za prostor Gornjega grada zadržati dosadašnji oblik pločica, koji potječe još iz Austro-Ugarske, samo će natpisi s informacijama o imenu ulice biti bijele boje. Novina je da će neka imena prometnica imati oblik sličan prometnoj signalizaciji te će postati i dio prometne signalizacije, istaknu li su Bralić i Đurek.

Nakon predstavljanja novoga sustava označavanja gradskih ulica i trgova te kućnih brojeva da će se prvo početi mijenjati pločice u središtu grada i na važnijim prometnicama u gradu te kasnije u drugim dijelovima. To će, naglasio je Bandić, trajati oko 4 do 5 godina i tada će Zagreb biti na razini uređene metropole, zemlje članice Eurospke unije.


17.07.2012. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh