« Zagreb
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
AKCIJA

Potresno dobar tulum u Q'ART-u

Potres je pokazao još daleko ranjivijim sam centar grada i povijesnu jezgru, nego što se prvotno činilo

Treba se dobro opustiti
Treba se dobro opustiti (Arhiva)
Više o

Projekt Ilica

,

Q'art 2020

Projekt Ilica: Q'art 2020. odvija se u dramatičnim okolnostima, u doba („socijalne distance"Korona pandemije, kao i razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio grad Zagreb. Potres je pokazao još daleko ranjivijim sam centar grada i povijesnu jezgru, nego što se prvotno činilo. Pokazuje se koliko su kulturni participativni projekti poput Ilice: Q'art-a ključni za dostojanstvo i duh građana i grada, života koji pobjeđuje zebnje i osjećaje napuštenosti. Jer upravo je sada važno osvijestiti MI GRAĐANI SMO GRAD!

Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz CommunityArt/ Umjetnost zajednice, nastavlja se projektom Q'art i u 2020. godini, u svojoj vitalnosti potrebniji nego ikad, u razdoblju novih devastacija života i grada, pogotovo njegove povijesne jezgre i ranjenoj „glavnoj"ulici. Upravo nam je sada, više nego ikad, potrebna ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost.

Zato i ove godine, unatoč ovom vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organiziramo festivalski dio Projekta Ilica: Q'ART koji će se održati 7. lipnja 2020. , kada će Ilica biti zatvorena za promet u periodu od 10h do 14h i opet postati mjesto susreta građana. Oživjet će ranjena Ilica, te će se kroz solidarnost onih koji su uz Ilicu najviše pogođeni, a to su umjetnici, ispuniti bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom: umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima, uličnim revijama, buvljakom i drugim pop-up događajima iznenađenja. Ove godine glavni je partner projekta kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q'ART-a.

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana.

Treba se prisjetiti koliko je umjetnost, kultura i kreativnost činila za naše unutarnje i socijalno zdravlje u doba „socijalne distance"u općoj karanteni. Takvu ulogu umjetnost je imala u svim krizama, svugdje, imat će i u budućnosti, pa tako i u ovoj krizi ranjenog grada i Ilice kao simbola pozitivnih ljudskih vrijednosti, od njenog multikulturnog nastajanja, pa sve do otpora gentrifikaciji.

Mi građani vratit ćemo život gradu, našim lokalnim zajednicama, našoj kulturi, radnim mjestima, našim domovima, ulicama, stanovnicima i našim dragim gostima.

Nemojmo zaboraviti da nam i dalje predstoji bitka za održivu budućnost u okruženju ekološke, klimatske i moralne devastacije. Lokalne i globalne.

Mi građani smo prošlost, sadašnjost i održiva budućnost Zagreba!

I zato nam se pridružite na POTRESNO DOBROM FESTIVALU U Q'ART-u jer MI SMO GRAD!

03.06.2020. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh