« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
OKO SVIJETA U 60 SEKUNDI

Pogledajte kako naš predivni planet izgleda iz perspektive astronauta

Ovaj nevjerojatni video nastao je spajanjem fotografija koje je napravila Međunarodna svemirska postaja (ISS) prolazeći svojom uobičajenom rutom na visini od 360 kilometara

Fotografija vijesti
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

Zemlja

,

istraživanje svemira

Phileasu Foggu trebalo je svojevremeno 80 dana da napravi put oko Zemlje, što je nekoć smatrano iznimnim uspjehom. U današnje vrijeme, tehnologija nam omogućuje da obiđemo našu lijepu plavu kuglu u svega jednu minutu, pritom ne napuštajući udobnost svog naslonjača.

Video koji vam donosimo nastao je vještim spajanjem fotografija koje je napravila Međunarodna svemirska postaja (ISS) prolazeći svojom uobičajenom rutom na visini od 360 kilometara iznad Zemljine površine.

James Drake „zalijepio" je nekih 600 besplatnih i svima dostupnih fotografija kako bi svima omogućio iznimno realistično iskustvo leta iznad površine našeg planeta, vrlo slično onomu kakvo doživljavaju astronauti koji rade na ISS-u.

Film, kojeg je u svega 4 dana pogledalo više od 350.000 ljudi, počinje iznad Tihog oceana, prelazi preko Sjeverne i Južne Amerike te završava u osvit zore iznad Antarktike.

Inače, ISS je lansirana u svemir 31. listopada 2000. godine, a nedavno je proslavila 10. godišnjicu neprestane ljudske prisutnosti na njoj. Na dan desete obljetnice, odometar je na postaji pokazivao da je stanica u 10 godina preletjela nevjerojatnih 2,45 milijardi kilometara, što je udaljenost jednaka onoj kao da idete osam puta do Sunca i nazad.

Postaja leti brzinom oko 27.000 kilometara na sat, što znači da joj treba oko 91 minutu da napravi krug oko planete. Znanstvenici planiraju 2020. godine poslati ISS u zasluženu mirovinu, ali taj bi se rok mogao produžiti do čak 2028. godine, ukoliko ga Rusi obnove svojim modulima, kao što planiraju.

Bilo kako bilo, najskuplji objekt kojega je ikada izgradila ljudska ruka ostaje jedan od rijetkih primjera gdje su ljudi odbacili okove politike i nacionalnih podjela te u kojem surađuju isključivo za dobrobit cijelog čovječanstva.

19.09.2011. 09:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh