« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Počeo štrajk na Filozofskom fakultetu

Sindikat još ne raspolaže informacijama o tome koliko se drugih fakulteta danas pridružilo štrajku

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

Filozofski fakultet

,

akademska solidarnost

Danas u osam sati počeo je štrajk akademskih radnika u organizaciji sindikata Akademska solidarnost na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Sindikat još ne raspolaže informacijama o tome koliko se drugih fakulteta danas pridružilo štrajku, rekla je za Hinu Đurđica Ćilić Škeljo iz Sindikata, dodajući da se nakon sastanka s članovima sindikata na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Rijeci može potvrditi da se oni planiraju pridružiti štrajku od sljedećeg tjedna. Zasad nije poznat ni broj profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se planiraju pridružiti štrajku.

"Neovisno o tome što Akademska solidarnost ima jako puno članova diljem Hrvatske, zbog pravnih mehanizama svaki štrajkaš mora svojem poslodavcu dati najavu kako bi štrajk bio legalan i legitiman, bilo pojedinačno ili preko štrajkaškog odbora određene institucije", kaže Čilić Škeljo.

"U našem su sindikatu i članovi koji nisu nužno samo nastavno i znanstveno osoblje nego i zaposlenici u nekim drugim djelatnostima unutar akademske zajednice, tako da se može očekivati da će se i oni pridružiti štrajku, ali u kojoj mjeri i u kojem broju znat će se naknadno", dodaje.

Ona ističe da pitanje isplate plaća za vrijeme štrajka između Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa (MZOŠ) i Sindikata još nije razriješeno. "Ta kontroverza nije razriješena i ministarstvo prijeti da isplate plaća neće biti ali mi smo na taj rizik spremni. U proceduri mirenja koja je pravna nužnost u najavi štrajka, dakle da bi štrajk bio legitiman, ministarstvo je sebe proglasilo neaktivnim, odnosno, tvrdi da nema legitimaciju biti aktivnim sudionikom tog mirenja. Drugim riječima, odbilo je na neki način sudjelovati u procesu mirenja a pri tome se nije libilo prijetiti nam uskratom plaća. Time je zapravo pokazalo da apsolutno nije spremno na dijalog", tvrdi Ćilić Škeljo.

Štrajka neće biti na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potvrdila je sindikalna povjerenica tog fakulteta Vesnica Garašić.

Garašić je istaknula kako je jasan stav njihova sindikata da je ministarstvo ispunilo većinu zahtjeva. "Mi smo zadovoljni načinom na koji su dodane neke preinake u zakon i zalažemo se za to da ti zakoni uđu u zakonsku proceduru i budu doneseni na dobrobit sveučilišta", kaže Garašić.

"Naš je stav da, ako postoje problemi između ministarstva, vlade i akademske zajednice, to moramo razriješiti kao odrasli ljudi a ne na račun studenata. Smatramo da je pokušaj rješavanja situacije na račun studenata protiv svake etike", istaknula je Garašić.

06.07.2011. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh