« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
WOW!

Počeo projekt mapiranja genetskog koda svih oblika života

Mapiranje će biti golem izvor za nova otkrića, za razumijevanje pravila života, evolucije, za nove pristupe zaštiti rijetkih i ugroženih vrsta, kao i nov izvor istraživanja u poljoprivredi i medicini

Mapa života
Mapa života (Shutterstock)
Više o

genom

,

genetski kod

,

Zemaljski biogenomski projekt

Projekt mapiranja genetskog koda svih milijun i pol poznatih oblika složenog života na Zemlji pokrenut je prošli tjedan, a znanstvenici se nadaju da će ga završiti za deset godina.

Zemaljski biogenomski projekt (EBP) opisuju kao "idući pokušaj 'osvajanja Mjeseca' za biološku znanost", nakon što je 2003. završen posao mapiranja ljudskog DNK, što je trajalo 13 godina i stajalo tri milijarde dolara.

EBP će koštati više, 4,7 milijardi, i stvoriti "nove temelje za očuvanje bioraznolikosti i održivih ljudskih društava", kazao je Harris Lewin, profesor na Kalifornijskom sveučilištu i prvi čovjek EBP-a.

"Mapiranje će biti golem izvor za nova otkrića, za razumijevanje pravila života, evolucije, za nove pristupe zaštiti rijetkih i ugroženih vrsta, kao i nov izvor istraživanja u poljoprivredi i medicini", rekao je.

Za ispunjenje plana trebat će izniman napor znanstvenika iz cijelog svijeta, uključujući američki projekt sekvencioniranja svih 66 tisuća vrsta kralježnjaka te kineski projekt sekvenciranja genoma 10 tisuća biljaka. Sastavljena je i ekipa koja će, primjerice, sekvencionirati 200 vrsta mrava.

Očekivana količina prikupljenih bioloških podataka bit će veća od one koju zajedno akumuliraju Twitter, YouTube ili cijela astronomija.

05.11.2018. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh