« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
Opa!

Po prvi puta u povijesti zumirane su DNK molekule

Ovaj nevjerojatan proces trebao bi pomoći pri razvoju novih lijekova za tumore.

Snimke DNK
Snimke DNK (Institute of Cancer Research)

Kako bi otkrili kakva im je međusobna interakcija, po prvi puta u povijesti, znanstvenici su zumirali molekulu DNK. Ovaj nevjerojatan proces trebao bi pomoći pri razvoju novih lijekova za tumore.

Na institutu The Institute of Cancer Research znanstvenici su razdvojili nit DNK što im je omogućilo da vide dimenzije manje od jedne dvadeset tisućine širine ljudske vlasi.
Proces zumiranja nazvan je Cryo-EM, a 2017. je osvojio Nobelovu nagradu za kemiju.

Zahvaljujući zumiranju, moguće je promatrati kako stanice grade proteine koristeći mehanizam zajednički svim biljkama i životinjama -RNK pol III.

Taj mehanizam često napadaju tumori, pa se stručnjaci nadaju da će zumiranje pomoći otkriti kako to spriječiti.

Istraživanje je prošli tjedan objavljeno u časopicu Priroda, a u njemu se opisuje zamrzavanje, odvajanje i čitanje DNK koda.

Pronađeno je skoro milijun sličnih snimaka koje su tada kategorizirane kako bi se dobila što kompletnija slika.

Stanice DNK koriste RNK pol III za izgradnju proteina koje trebaju, no taj je sustav još aktivniji kod tumora koji ga potiče na stvaranje većih količina tvari koje su tumorima potrebne da rastu i razmnožavaju se.

Kao što kažu autori istraživanja, Cryo-EM predstavlja revoluciju u molekularnoj i staničnoj biologiji dozvoljajući nam da promatramo na koji način rade stanice. Ta tehnika pomaže razvijanju načina za pronalazak "slabih" strana kancerogenih tvari kako bi se mogla razviti sljedeća generacija lijekova.

Piše: Andrea Holi
25.01.2018. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh