« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
67P

Philae se spušta na komet, Rosetta lebdi iznad njega

Europski satelit Rosetta u srijedu je prijepodne oslobodio robot Philae koji je time samo uz pomoć gravitacije počeo povijesno spuštanje na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko"

Philae i Rosetta iznad kometa Churjumov-Gerasimenko
Philae i Rosetta iznad kometa Churjumov-Gerasimenko (ESA)
Više o

sonda Rosetta

,

komet Churyumov-Gerasimenko

,

Philae

,

komet 67P

Philae, robot kojeg je sonda Rosetta nosila stotinama milijuna kilometara do kometa 67P Churjumov-Gerasimenko odvojio se oko pola deset jutros od sonde i počeo spuštanje na površinu kometa.

Kako je gravitacija kometa izuzetno mala, Philae mora odmah po spuštanju ispaliti harpune koji će ga zadržati na površini, kako se ne bi odbio natrag u svemir. Dodatni problem je činjenica da se jutros nije uspio pokrenuti potisni sustav koji je robota trebao pogurati do kometa, pa sad sve ovisi o gravitaciji.

>> Komet 67P je baza izvanzemaljaca? >>

Sve u svemu, misija u koju je do sada uloženo 1.3 milijarde eura mogla bi propasti ako se Philae razbije pri slijetanju, no znanstvenici tvrde da su već sada dobili toliko podataka iz doba stvaranja Sunčevog sustava da će vjerojatno redefinirati neke teorije o njegovom nastanku.

U cijeloj priči ima i zabavan dio - neke dosadašnje fotografije pokazale su strukture na površini kometa koje izgledaju kao piramida, tako da bi Philae mogao ubrzo svojim snimkama nadmašiti i Curiosity koji s Marsa šalje stvarno svašta ...

Izravan prijenos pratite OVDJE

12.11.2014. 14:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh