« Zagreb
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
DOĐITE

Pet najzanimljivijih iskustava u Muzeju realnosti

Zavirite u njihovu stvarnost: donosimo pet najzanimljivijih iskustava koja vas očekuju u Muzeju realnosti - od posjeta Keniji s Ewanom McGregorom do traženja izlaza iz medijskog labirinta

Muzej realnosti vratit će vas na zemlju ...
Muzej realnosti vratit će vas na zemlju ... (Arhiva)
Više o

UNICEF

,

program

,

Muzej realnosti

,

Muzej iluzija

Virtualna stvarnost, hologrami, optičke iluzije i interaktivne instalacije samo su neki od eksponata koji nas ove godine, od 12. do 18. prosinca, očekuju u Muzeju realnosti.

Upravo će uz njihovu pomoć, smjestivši ih prigodno u Muzej iluzija, UNICEF ispričati zanimljive i "daleke" priče te nas uvesti u stvarnost najugroženije djece, mijenjajući pogled na današnji svijet.

Od brojnih zanimljivih interaktivnih iskustava koje ćete kao posjetitelj Muzeja realnosti moći doživjeti izdvajamo one koje nikako ne smijete propustiti:

1. Posjetite Keniju s Ewanom McGregorom

Uz pomoć specijalne VR (virtual reality) opreme, s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Ewanom McGregorom posjetit ćete selo dječaka Joba u Keniji ili izbjeglički kamp Zaatari u Jordanu i pogledati kako izgleda svakodnevica djevojčice Sidre koja tamo živi.

2. Uđite u rudnik zlata

Oko 150 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina u cijelom svijetu uključeno je u dječji rad. Ne mogu ići u školu, igrati se i biti djeca. Na trenutak, moći ćete ući u njihovu kožu i saznati zašto ne mogu više čekati da ta realnost postane iluzija.

3. Pronađite izlaz iz medijskog labirinta

Od različitih utjecaja medija može nam se zavrtjeti u glavi - upravo je zato medijska pismenost abeceda 21. stoljeća. Dok se vaš mozak i oči pokušavaju „dogovoriti" oko toga stojite li na ravnoj ili kosoj podlozi, u medijskom labirintu morat ćete iščitati poruku i tako pronaći izlaz.

4. Otvorite vrata sobe gladi

Svako šesto dijete u zemljama u razvoju je pothranjeno, a taj podatak postaje stvaran tek kada primite jedno takvo dijete u svoje ruke. U Sobi gladi moći ćete, uz pomoć lutki, osjetiti razliku između djeteta koje se normalno razvijalo i djeteta koje zaostaje u razvoju uslijed kronične pothranjenosti u dobi od 1 godine.

5. Prolistajte foto-album vjenčanja djevojčica mladenki

Širom svijeta danas živi gotovo 750 milijuna žena i djevojčica koje su stupile u brak prije svog 18. rođendana, a svakoga dana oko 41 000 djevojčica stupa u brak s muškarcima koji su dvostruko ili čak trostruko stariji od njih. Prelistavajući jedan drugačiji vjenčani album saznat ćete zašto su svi sretniji kada djevojčice smiju živjeti kao djevojčice.     

Uz spomenute eksponate, posjetitelji Muzeja moći će i prošetati kroz UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu u posljednjih 70 godina, pogledati kako izgleda škola nakon uragana, zaigrati računalnu igru za slijepe u sobi inkluzije, čuti "beskonačna svjedočanstva" o traumama koje je teško zaliječiti i aktualizirati važnu temu nenasilja. Posjetitelji će imati priliku osjetiti težinu svakodnevnog pribavljanja vode kada ona nije lako dostupna, a tu je i svima poznata igra školica, no s nešto drugačijim brojevima.

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, od 12. do 18. prosinca, Muzej iluzija zamijenit će Muzej realnosti i tako "oživjeti" nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu. Posjetitelji Muzeja moći će, također, saznati što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine svoja vrata otvorit će u još dva grada - Zadru i Ljubljani. Postav Muzeja realnosti u Zagrebu bit će moguće razgledati od 12. do 18. prosinca od 9 sati do 22 sata, a na dan otvaranja od 12 sati.  Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje. Preporučena dob za posjetitelje Muzeja: je 12+.

08.12.2016. 13:32:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh