« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
FUN

Pastirske igre na Bundeku 5. svibnja

Događanje ima za cilj revitalizaciju tradicionalnih starih hrvatskih sportova i očuvanje hrvatske kulturne baštine

Pastirske igre na Bundeku
Pastirske igre na Bundeku (Arhiva)
Više o

Bundek

,

waldorfska škola

,

pastirske igre

Manifestacija „Pastirske igre" u organizaciji Waldorfske škole održat će se 5. svibnja na Bundeku od 10 do 17 sati. Riječ je o događanju koje ima za cilj revitalizaciju tradicionalnih starih hrvatskih sportova i očuvanje hrvatske kulturne baštine gdje će se između ostalog, predstavit i slavonska kulturna baština kroz izvorne slavonske sportove.

Prakticiranje nenasilja kroz tradicijske vrijednosti starih sportova, izgradnja i poticanje sportskog duha kod mladih, međusobnog uvažavanja i tolerancije, ali i predstavljanje Grada Zagreba kao "sakupljača i njegovatelja" hrvatske kulturne baštine je ono što organizatori žele promicati kroz cjelodnevno druženje djece i roditelja u okviru Pastirskih igara".

Cijela manifestacija održava se pod generalnim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, a objedinjuje više izvornih sportskih i kulturnih sadržaja za učenike osnovnih škola. U dodatnim edukativnim sadržajima koji upotpunjuju program mogu sudjelovati svi posjetitelji parka Bundek (djeca predškolske dobi, mlađa i starija populacija).

Program na Bundeku sastoji se od zanimljivih sadržaja i radionica koji uključuju:

  • Natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola I stranih osnovnih škola i Zagrebu u "starim sportovima" (trke štulama, trke u vreći, trke šinjama, gađanje strijelom, kozana, bacanje potkove, penjanje na drvo, potezanje konopa). Pobjednička ekipa odlazi na Olimpijadu starih sportova u Brođance 26.08.2012.;

  • Radionica tradicijskih plesova - folklora za djecu predškolske i školske dobi te mlađu i stariju populaciju;

  • Radionice izrade glazbenih instrumenata od materijala iz prirode;

  • Radionice izrade šešira od grančica i lišća;

  • Radionice filcanja;

  • Radionice bubnjanja i žongliranja;

  • Zabavnih sadržaja za najmlađe: jahanje na konju (poni), vožnja tradicionalnim drvenim vrtuljkom;

  • Eko sajma - degustacija i prodaja proizvoda izabranih hrvatskih proizvođača zdrave hrane i hrvatskog sela, s posebnim naglaskom na slavonske proizvode.

S obzirom da težina cijele priče leži na spoznaji o važnosti revitaliziranja kulturne baštine, kroz sadržaje koje će Pastirske igre ponuditi, sigurni smo da će ovakav prikaz tradicionalnih hrvatskih vještina i hrvatske baštine onim generacijama kojima je to najpotrebnije, djeci školske dobi, zaživjeti kao manifestacija i u godinama koje su pred nama.  

24.04.2012. 11:36:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh