« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Otvoren je Referentni centar za glaukom

Danas provjera očnog tlaka i pregledi vidnog živca za građane

Više o

glaukom

,

oči

U četvrtak se obilježava Prvi svjetski dan glaukoma. Tim je povodom jučer u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica otvoren Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva, čemu je nazočio i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Glaukom je progresivna bolest koja izaziva sljepoću, jer bez vidljivih simptoma dolazi do propadanja vidnog živca, pa se kod više od 50 posto bolesnika otkriva u poodmaklom stadiju, kada ju je teže liječiti.
U svijetu od glaukoma boluje oko 65 milijuna ljudi, a 4,5 milijuna ih je zbog bolesti oslijepilo, dok se u Hrvatskoj broj oboljelih kreće između 45 i 60 tisuća ljudi, kaže voditelj novog Referentnog centra Zdravko Mandić.

Pazite na očni tlakGlaukom se javlja kod strijih od 40 godina, posebno kod onih koji imaju povećani očni tlak, kratkovidnost, šećernu bolest i visoku životnu dob. Očni tlak trebali bi kontrolirati jednom godišnje. 

Ministar Milinović pozvao je građane da se odazovu akciji i izmjere očni tlak, koji je najbolji pokazatelj mogućeg nastanka bolesti, te je najavio skoro osnivanje registra oboljelih od glaukoma, budući da liječnici, zbog produljenja životnog vijeka, očekuju porast njihova broja. Cilj osnivanja Referentnog centra za glaukom jest rano otkrivanje bolesti, jer se time omogućuje njezino uspješno liječenje.

Danas, kada centar i službeno započinje s radom, građani će u centru moći izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. (METRO)

05.03.2008. 22:49:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh