« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
JEDNAKE MOGUĆNOSTI

Otvoren 8. festival jednakih mogućnosti

Svi zajedno za poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom.

(Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Vincent Degert

,

invalidi

,

Jadranka Kosor

,

ljudska prava

,

zagreb-info

,

Festival jednakih mogućnosti

,

društveni život

,

Milan Ožegović

,

Društvo tjelesnih invalida

Festival jednakih mogućnosti, na kojemu će se tri dana u Zagrebu svojim stvaralaštvom predstaviti osobe s invaliditetom šireći poruku da trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Tom je prigodom rekla da Festival želi pokazati da osobe s invaliditetom ne samo da mogu, nego i imaju pravo - koje im Vlada i svi gradovi u Hrvatskoj moraju omogućiti - sudjelovati u svim aspektima društvenog života, od političkog do kulturnog, športa itd. Podsjetila je da je Hrvatska treća zemlja u svijetu koja je potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a četvrta u svijetu koja je ratificirala taj najveći dokument o ljudskim pravima u 21. stoljeću. "Time smo pokazali da želimo pravo mjesto osobama s invaliditetom u hrvatskome društvu - to im pravo pripada, a mi im samo moramo osigurati uvjete", istaknula je Kosor.

Napomenula je da su u Hrvatskome saboru dvije zastupnice osobe s invaliditetom koje i te kako mogu pomoći da se u zakonodavnom smislu stvari mijenjaju. "Ustanovili smo i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i po tome je Hrvatska daleko na europskom vrhu jer se malo zemalja može time pohvaliti", istaknula je Kosor. Rekla je kako se želi postići da se što više osoba s invaliditetom uključi u politički život na lokalnoj razini, a prava su prilika za to lokalni izbori, koji još traju.

"Ovdje smo da uputimo snažnu poruku da svi zajedno radimo kako bismo poboljšali uvjete osobama s invaliditetom", rekao je voditelj izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert. Ocijenio je da je u Hrvatskoj na tom planu dosta učinjeno, ali se uvijek može još bolje i Hrvatska je na dobrom putu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je organizator Festivala predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović najzaslužniji što će u tri dana na tom festivalu prodefilirati svi koji žele pokazati da se može živjeti zajedno i da Zagreb može biti grad po mjeri čovjeka. Podsjetio je da je Zagreb treći grad po mobilnosti u Europi.

Društvo tjelesnih invalida već osmu godinu organizira Festival jednakih mogućnosti radi razvoja društvene svijesti o invalidnosti i prinosa kulturnoj i turističkoj ponudi, rekao je predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović. Održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, a osnovan je 2002. zahvaljujući potpori izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnji Festival održava se do 27. svibnja na Trgu bana Jelačića i Trgu N. Š. Zrinskog, a u cjelodnevnom programu nastupit će više od 900 izvođača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Predstavit će se glazbeno-scenskim, likovnim i videoprogramima te u športskim i edukacijsko-rekreacijskim igrama. Pridružit će im se i estradni i kazališni umjetnici, a u igru mobilnosti pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" pozvani su ministri da na improviziranom poligonu svladaju zapreke u invalidskim kolicima i da se u simuliranoj sljepoći orijentiraju u prostoru. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 15:05:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh