« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Otvoren 11. Memorijal poginulim bojovnicima Grada Zagreba

Memorijal se sastoji od 16 sportova koji će se odigravati tijekom travnja, a prvi je sport biciklistička utrka do Medvedgrada

(Damir Glibušić/Cropix/Arhiva)
Više o

Domovinski rat

,

branitelji Zagreb

,

memorijal

,

poginuli bojovnici

,

zagrebački branitelji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomenik poginulim bojovnicima Domovinskog rata u Kustošiji, na kojem je uklesano 78 imena hrvatskih branitelja počeo je danas tradicionalni 11. Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba.

Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti državni tajnik Zoran Komar, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i koordinator Odjela za branitelje brigadir Miodrag Demo, te predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić i predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreba Ivan Friščić.

Državni tajnik Komar istaknuo je kako je "unatoč činjenici da Domovinski rat jest neupitno ishodište slobode i neovisnosti očito da hrvatski branitelji danas još uvijek nekome smetaju, predstavljaju trn u oku i da se traži način kako ih posvađati i baciti kost razdora". "Kad se sve zbroji meni se čini da to rade upravo oni koji su bili protiv nas ili su gledali po strani kakav će biti ishod rata. I danas nas oni žele posvaditi i zavaditi, zapravo žele napraviti od hrvatskih branitelja cirkusku atrakciju, pretvoriti nas u reality show za naslađivanje, ismijavanje i izrugivanje", istaknuo je Komar i poručio im da neće u tome uspjeti.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da su hrvatski branitelji i danas ponovno pred iskušenjem te im poručio da ne budu i ne dozvole da budu "monete za podmirivanje dnevno političkih i stranačkih interesa". "Ostanite čvrsto zajedno kao što ste bili zajedno 90-tih i bit će sve u redu", poručio im je.

"Unatoč tome što se mi nemamo čega stidjeti trebamo znati da ne može nitko danas u Hrvatskoj biti privilegiran, a pogotovo ne abolirani pripadnici neprijateljskih postrojbi čiji se popisi neće objavljivati, ali se hoće praviti probleme hrvatskim braniteljima. E, mi smo protiv toga", istaknuo je saborski zastupnik i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić rekao je "da ova zadnja politička situacija pokušava podijeliti branitelje". "Tko će pitati poginule Zagrepčane za što su oni - jesu li oni za objave ili su protiv njih", upitao je. "U ime poginulih, u ime nas koji smo ostali živi i koji smo izranjavani zahvaljujem ovim športašima što će pronijeti sjećanje na poginule branitelje. A ja vam obećavam da ću činiti sve da se objave imena onih koji su abolirani i onih koji su krivi što naših najmilijih više nema s nama", poručio je.

Memorijal poginulim bojovnicima sastoji se od 16 sportova, koji će se odigravati tijekom travnja, a prvi je sport biciklistička utrka čiji je cilj na Medvedgradu, pokraj Oltara Domovine. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 17:44:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh