« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SLUČAJ BAČVE

Otpad je uklonjen i nema opasnosti za građane

Prema prvim rezultatima analize u bačvama je bila akrilna kiselina koja se koristi u industriji plastičnih masa

(Damir Krajač/CROPIX)
Više o

opasni otpad

,

Žitnjak

,

zagreb-info

,

chromos bačve

,

Zia

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama danas je priopćio kako su bačve sa sumnjivim sadržajem, otkrivene na zagrebačkom Žitnjaku, uklonjene i uskladištene, a dosadašnja analiza pokazala je da u njima nije bilo spojeva koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Rezultati analize uzetih uzoraka, čija se potvrda očekuje najkasnije sutra, pokazali su da je u četirima spornim bačvama bila akrilna kiselina (etilni akrilat i izubutilni akrilat), to jest spojevi umjetnih smola koji služe u industriji plastičnih masa, kao industrijsko ljepilo te za mnoge druge svrhe, rekao je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Dinko Pintarić.

Utvrđeno je da u bačvama nije bilo drugih spojeva koje mogu ugroziti zdravlje ljudi, rekao je Pintarić, ističući kako očekuje da konačni rezultati analize neće donijeti iznenađenja. Za građane nije bilo opasnosti jer koncentracija spojeva nije bila velika, dodajući da bi velika koncentracija izazvala nadraženost i kašalj.

Sve bačve, njih više od 300, s otpadom jučer oko 21:30 sati uklonila je i uskladištila ovlaštena tvrtka, a riječ je o približno 40 tona otpada koji će u konačnici biti spaljen u inozemstvu. Trošak uklanjanja i skladištenja otpada od 300 tisuća kuna na sebe je preuzeo grad Zagreb, a počinitelju će, pošto ga se otkrije, biti ispostavljen račun, rekao je Adrijan Majher iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Da bi policija mogla pokrenuti postupak, inspektor Ministarstva zaštite okoliša treba podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Izvor: Hina

16.07.2009. 16:43:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh