« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
MOZAK

Otkriveno je zašto je Einstein bio genije

Neki dijelovi Einsteinovog mozga, kao što su čeoni i tjemeni režanj, moždana ovojnica i zatiljni režanj posebni su i različiti od istih dijelova mozga običnih ljudi

Einstein je imao drugačiji mozak
Einstein je imao drugačiji mozak (Arhiva)
Više o

Albert Einstein

,

genijalnost

,

razlozi genijalnosti

Genijalni Albert Einstein predstavlja oduvijek zagonetku za istraživače, a legende koje se šire oko njega samo odmažu u procesu spoznaje zašto je taj čovjek bio toliko ispred ostalih. Novo je istraživanje pokazalo da je moguć razlik poseban oblik mozga.

Naime, uz dopuštenje Einsteinove obitelji njegov je mozak slikan nakon njegove smrti 1955. godine, a novootkrivenih 14 slika dalo je priliku znanstvenicima da potpuno prouče njegovu moždanu koru i objave svoje nalaze u magazinu Brain. 

Einsteinov je mozak uspoređen s mozgovima 85 običnih ljudi, da bi se pokušala utvrditi moguća posebna obilježja koja bi mogla biti izvor njegove genijalnosti. Rezultati su pokazali da su neki dijelovi Einsteinovog mozga, kao što su čeoni i tjemeni režanj, moždana ovojnica i zatiljni režanj posebni i različiti od istih dijelova mozga običnih ljudi.

Znanstvenici vjeruju da su upravo te razlike omogućile određene neurološke impluse koji su oblikovali njegovo neobično razmišljanje i genijalne uvide koje je podijelio sa svijetom. 

18.11.2012. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh