« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SAMI SMO?

Otkriven velik broj novih egzoplaneta

Novih 715 planeta dodano je na popis poznatih svjetova izvan Sunčeva sustava. Tako se njihov broj povećao na gotovo 1.700

Četiri nova planeta slična su Zemlji
Četiri nova planeta slična su Zemlji (Shutterstock)
Više o

egzoplaneti

,

teleskop Kepler

Među 715 novootkrivenih svemirskih tijela četiri su planeta dva i pol puta veća od Zemlje, koji su na pravoj udaljenosti od svojih matičnih zvijezda da bi imali tekuću površinsku vodu, što je, kako se vjeruje, ključno za život.

Do otkrića novih planeta došlo se korištenjem svemirskog teleskopa Kepler, stavljena u pogon 2009. godine. Pomoću njega astronomi su tijekom godina promatrali 160.000 ciljanih zvijezda, tražeći znakove prolazećih planeta.

Nova svemirska tijela dodatni su dokaz da su mali planeti, dva do tri puta veći od Zemlje, uobičajeni u galaksijama. Poput Sunčeva sustava, koji ima osam planeta i Pluton te druge tzv. patuljaste planete, i novootkriveni egzoplaneti dio su obitelji. 

Ipak, za razliku od planeta Sunčeva sustava, od Merkura do Neptuna koji je 150 puta udaljeniji od Sunca nego što je Zemlja, Keplerovi planeti su zbijeniji.  Većina planeta orbitira oko svojih matičnih zvijezda bliže nego što Venera orbitira oko Sunca.

27.02.2014. 17:01:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh