« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NA PRAGU CJEPIVA?

Otkriven tajni ubojica HIV-a

Znanstvenici su otkrili karakteristike CTL stanica koje su prirodni ubojice virusa HIV-a, a u sebi ih nosi jedna od tristo zaraženih osoba

Fotografija vijesti
Više o

AIDS

,

HIV

,

virus HIV

,

cjepivo za hiv

Američki su znanstvenici u nedjelju objavili kako su pronašli ključni djelić slagalice koja bi mogla objasniti zašto mali broj ljudi zaraženih HIV-om imaju prirodnu sposobnost da se odupiru infekciji smrtonosnog AIDS-a.

Istraživanje u kojem sudjeluju znanstvenici iz četiri zemlje tvrde kako tajna stanica koje ubijaju HIV ne leži u broju koje osoba ima u tijelu, već koliko dobro one rade.

Tek jedna u tristo osoba zaraženih HIV-om ima sposobnost da kontrolira njegovo širenje bez pomoći lijekova, koristeći se „ubojitim" sojem CTL stanica protiv kojih virus nema zaštite.

HIV inače ubija bijele krvne stanice zvane CD4, ostavljajući ljude s AIDS-om vrlo podložnima drugim smrtonosnim infekcijama. Ono što znanstvenici sada znaju jest prepoznati kakve su to „ubojite" stanice i zbog čega su toliko dobre u prepoznavanju inficiranih stanica. Nadaju se kako će im ta saznanja pomoći u kreiranju efikasnog cjepiva.

„HIV je otkrio još jednu svoju tajnu, a to je da naše tijelo u određenim uvjetima itekako dobro može kontrolirati širenje virusa, što nas čini još jedan korak bližima do stvaranja cjepiva", zaključuju znanstvenici.

11.06.2012. 17:06:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh