« Znanost
objavljeno prije 7 mjeseci i 14 dana
MALI ZELENI?

Otkriven planet možda naseljen vanzemaljicima

Planet K2-18b smatra se potencijalnom "Super-Zemljom", a od nas je udaljen 111 svjetlosnih godina.

Umjetnički prikaz K2-18b, njegove zvijezde K2-18 i susjednog planeta
Umjetnički prikaz K2-18b, njegove zvijezde K2-18 i susjednog planeta (Alex Boersma)
Više o

K2-18b

,

Super Zemlja

Slabo poznati planet udaljen 111 svjetlosnih godina od Zemlje, mogao bi biti umanjena verzija našeg planeta, a prema najnovijim istraživanjima, na njemu bi moglo biti znakova života.

Planet je poznat pod nazivom K2-18b, smatra se takozvanom Super-Zemljom i na njegovoj je najvjerojatnije kamenitoj površiti izgleda moguć život. Kruži oko vlastite zvijezde i na njemu bi moglo biti vode, što znanstvenici smatraju ključnom komponentom za svaki nastanjivi planet.

Istraživanja koja su dovela do tih saznanja provedena su na Sveučilištima u Teksasu i Kanadi, na temelju podataka koji su skupljeni u Europskom južnom opservatoriju.K2-18b ima i susjeda, K2-18c, a oba planeta kruže oko crvene patuljaste zvijezde K2-18 koja je dio sazviježđa Lava.

Znanstvenici su radili na definiranju strukture površine K2-18b, a pitanje je bilo je li stjenovita poput Zemljine ili staklena kao Neptunove. Došli su do otkrića da je planet najvjerojatnije stjenovit s plinovitom atmosferom - poput Zemlje - no puno veći. Isto je tako moguće da je planet vodeni s debelim slojem leda na površini, pa se ništa ne može tvrditi sa sto postotnom sigurnošću prije nego što se izvedu dodatne analize.

Istraživanje atmosfera K2-18b nastavit će se 2019. kada NASA-in James Webb Space teleskop bude lansiran u svemir.

Piše: Andrea Holi
06.12.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh