« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
DVOSTRUKI SUMRAK I SVITANJE

Otkriven planet koji se okreće oko dva sunca

BBC je objavio kako je NASA-in teleskop Kepler otkrio je po prvi put postojanje planeta koji se okreće oko dva sunca

Fotografija vijesti
Više o

časopis Science

,

Kepler-16b

,

Luke Skywalker

,

dva sunca

Znanstvenici su pretpostavljali da ovakvi planeti postoje, ali tek sada su dobili potvrdu. Tijelo nalikuje planetu Tatooineu iz filmskog serijala Ratovi zvijezda, domovini Lukea Skywalkera, ali samo u fikciji. Planet, zasad nazvan Kepler-16b, vjerojatno je hladan i prepun plinova, poput Saturna, ali junaci poput Lukea Skywalkera neće moći po njemu šetati jer je najvjerojatnnije potpuno neprikladan za život. 

DVA PUTA IZLAZI I ZALAZI SUNCE

Iako su znanstvenici i prije pretpostavljali da postoje planeti koji se okreću oko dva sunca, pa tako imaju i dvostruki sumrak i svitanje, ovo je prva potvrda postojanja jednog od njih.

Novootkriveni planet nalazi se dvjesto svjetlosnih godina od Zemlje. Jedna svjetlosna godina jednaka je udaljenosti od 9500 milijarda kilometara.

Dva sunca Keplera-16b manja su od našeg, imaju 69 odnosno 20 posto njegove mase, što znači da je temperatura na površini planeta od -73 do -101 stupnja Celzijeva.

Planet se okrene oko svoja dva sunca svakih 229 dana, što je slično Venerinom putu oko Sunca. Otkriće je objavljeno u petak u časopisu »Science« prenosi Hina. 


16.09.2011. 14:52:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh