« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
COOL

Otkriven gen koji povezuje sivu tvar i inteligenciju

Znanstvenici su otkrili gen koji povezuje inteligenciju i sivu moždanu tvar, što bi moglo pomoći u razumijevanju zašto neki ljudi imaju poteškoća pri učenju

Debljina korteksa određuje inteligenciju
Debljina korteksa određuje inteligenciju (Arhiva)
Više o

geni

,

inteligencija

,

siva moždana tvar

Međunarodni tim stručnjaka analizirao je uzorke DNA i snimke mozga više od 1.500 zdravih 14-godišnjaka i dao im niz testova za verbalnu i neverbalnu inteligenciju.

Stručnjaci su se usredotočili na cerebralni korteks, najdublji sloj mozga poznat kao siva tvar koji je odgovoran za pamćenje, pažnju, percepciju, misli, jezik i svijest.

Potom su analizirali više od 54.000 genetskih varijacija povezanih s razvojem mozga i otkrili da, u prosjeku, tinejdžeri s određenom varijacijom gena imaju tanji sloj korteksa u lijevoj polovici mozga. Ta je skupina djece postigla lošije rezultate na testovima inteligencije.

Genetska varijacija koju smo otkrili povezana je s plastičnošću sinapsi, odnosno s time kako neuroni komuniciraju, rekla je Sylvane Desrivieres, voditeljica istraživanja na Institutu za psihijatriju londonskog King's Collegea.

To bi nam moglo pomoći da razumijemo što se na neuronskoj razini događa kod određenih intelektualnih teškoća gdje je komunikacija neurona na neki način poremećena, dodala je. 

11.02.2014. 15:03:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh