« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
COOL

Otkrili 3500 godina stare drvene lijesove u Luksoru

Egipat je proteklih mjeseci objavio niz otkrića koji bi mogli pomoći oživljavanju posrnulog turizma, glavnog izvora prihoda držav

Vrlo važno otkriće
Vrlo važno otkriće (Arhiva)
Više o

Luksor

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine.

Za otkriće je zaslužan francuski arheološki tim u nekropoli al-Asasif. Tri lijesa su iz 18. dinastije (1550-1295 p.n.e) i dobro su očuvani s šarenim ornamentima i hijeroglifima, kazao je čelnik vrhovnog vijeća za egipatske starine Mustafa Vaziri.

Dva su lijesa dugačka 190 i 195 centimetara i namijenjena dvjema ženama, a treći je dug 190 centimetara, prema predstavniku vijeća u Luksoru Fatiju Jasinu.

Egipat je proteklih mjeseci objavio niz otkrića koji bi mogli pomoći oživljavanju posrnulog turizma, glavnog izvora prihoda države.

Turistička industrija teško je pogođena nemirima od izbijanja pobune 2011. protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka.

U subotu ministarstvo je objavilo da je otkrilo niz mumificiranih životinja u nekropili Sakari u blizini Kaira, među kojima i svete ptice i pet velikih mačaka. Po preliminarnim testovima radi se o mladunčadi lavova.

U listopadu Egipat je objavio da je u Luksoru otkriveno 30 dobro očuvanih drvenih lijesova s mumijama starima i do 3000 godina.

28.11.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh