« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
OTKRIĆE

Otkopano 30-ak malih piramida u Sudanu

Sudanske piramide
Sudanske piramide (Screenshot YouTube)
Više o

Sudan

,

arheolozi

,

piramide

Piramide su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine prije Krista. Otkrili su ih Claude Rilly i članovi njegova tima u mjestu Sedeingi. Nekropola s oko 1000 grobnica zauzima oko 40 hektara prostora, a zanimljivo je da neke piramide nisu više od jednog metra.

Izgrađene su od cigli, a dosad ih je otkopana samo jedna četvrtina. Na nekim su mjestima toliko gusto postavljene da se između njih ne može proći, rekao je Rilly.

Arheološki radovi trajali su tri godine. Mjesto Sedeinga nalazi se oko 200 km od egipatske granice. Egipatske piramide starije su od sudanskih, ali su sudanske brojnije, u šali je rekao Rilly, dodavši kako su u Egiptu piramide bile posvećene faraonima, a u Sudanu su ih, doduše u manjim gabaritima, imali i "obični smrtnici".

Rilly je izrazio žaljenje što su arheolozi u grobnicama uspjeli pronaći samo mali broj vrijednih arheoloških predmeta iz toga razdoblja, budući da su ih pljačkaši arheoloških nalazišta već preduhitrili. Primjerice, na kosturu djeteta u dobi od četiri do pet godina pronađene su četiri ogrlice i narukvice.

Sjeverni dio današnjeg Sudana bio je pod vlašću Egipta oko 500 godina, do 1000. g prije Krista.

 

31.03.2013. 17:52:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh