« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
Hrvatski povijesni muzej

Oružje kao umjetnost

Izložba pištolja i revolvera u Hrvatskome povijesnom muzeju

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatski povijesni muzej

,

oružje

,

izložba

,

pištolji

,

izložba umjetničkih djela

,

Noć muzeja

,

revolveri

,

ubojita sredstva

Izložba "Pištolji i revolveri iz Zbirke oružja Hrvatskoga povijesnog muzeja", koja pokazuje da se ubojita sredstva mogu promatrati kao umjetnička djela, statusni simbol i vrijedno svjedočanstvo prošlosti, otvorit će se 28. siječnja u tom muzeju, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Iz Zbirke oružja koja broji više od pet tisuća primjeraka, na izložbi će se predstaviti 228 pištolja i revolvera od "vatrenih cijevi" majstorskih radionica i oružarnica s prijelaza 14. na 15. stoljeće, do prvoga hrvatskog pištolja iz devedesetih.

Izložba predstavlja najljepše primjerke iz te zbirke, među kojima se ističu vrhunski umjetnički komadi, obrađeni u razdoblju baroka, što je prvi put da se barok obrađuje na taj način, rekao je viši kustos Janko Jeličić, autor izložbe i kataloga.

Dodao je da je zbirka vrijedna i kao svjedočanstvo razvoja stilova i povijesnih razdoblja, a mnogi su primjerci povezani s povijesnim ličnostima, primjerice, banom Nikolom Zrinski Sigetskim, carem Fridrikom II. Velikim, carem Franjom Josipom I., banom Josipom Jelačićem.

Djelatnici muzeja na otvorenju će izvesti mali igrokaz plemićkog dvoboja iz 18. stoljeća, koji će se ponoviti u sklopu Noći muzeja, 30. siječnja, te naredna dva vikenda.

Izložba o pištoljima i revolverima, čiji popratni katalog sadrži 556 primjeraka oružja i pribora, bit će otvorena do 18. svibnja.

Ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Ankica Pandžić izvijestila je da se intenzivno radi na prenamjeni Tvornice duhana Zagreb za potrebe muzeja, koji bi se na toj lokaciji i sa stalnim postavom, najavila je, trebao otvoriti za nekoliko godina. (hina/metro-portal)

26.01.2009. 15:16:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh