« Ostali sportovi
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
TROŠKOVI RASTU

Olimpijada u Londonu sve skuplja

Nešto više od pola godine uoči početka Ljetnih olimpijskih igara u Londonu organizatori muku muče s eksplozijom troškova

Troškovi osiguranja lete u nebo
Troškovi osiguranja lete u nebo (OI)
Više o

London

,

Olimpijske igre

,

Olimpijada

,

troškovi

,

OI u londonu 2012.

Dok se još Sebastian Coe, šef organizacije Ljetnih olimpijskih igara 2012. u Londonu, prije koji mjesec hvalio čvrstom financijskom konstrukcijom i viškom od gotovo milijardu eura, danas se više ne govori o višku nego o najvjerojatnijem manjku. Svemu su krive pooštrene mjere osiguranja.

Eksplozija troškova za osiguranje

Ako predviđeni troškovi osiguranja i dalje budu rasli takvom brzinom kao posljednjih nekoliko tjedana, predviđeni budžet od 10,87 milijardi eura neće biti dostatan, izvijestila je neovisna tvrtka za kontrolu budžeta, National Audit Office. U izvješću koje je naručio britanski parlament navodi se da su izdaci za sigurnost sportaša i publike u međuvremenu porasli na 1,75 milijardi eura. Cijene osiguranja porasle su prije svega zbog pogrešne procjene broja vojnika i dragovoljaca koji bi trebali osigurati nesmetano i sigurno održavanja Olimpijskih igara. Prvobitno je za ove potrebe planirano 10.000 suradnika ali je nakon ponovne procjene zaključeno da bi se taj broj trebao popeti na preko 23.000.

Krivo Arapsko proljeće?

Iako je Hugh Robertson, ministar zadužen za održavanje Olimpijskih igara, odbio navesti razloge iznenadne eksplozije budžeta za osiguranje, on je ipak naveo da je u tomu "određenu ulogu" odigralo i Arapsko proljeće. Objasnio je kako se tijekom planiranja "nije moglo predvidjeti" što će se događati u prvim mjesecima ove godine diljem arapskog svijeta. Ulični nemiri koji su u kolovozu ove godine uzdrmali osjećaj sigurnosti građana Londona, kako naglašava Robertson, "nisu odigrali ulogu" u novoj procjeni sigurnosnog stanja. Opasnost od terorističkih napada je još uvijek stavka koja u najvećoj mjeri tjera cijene osiguranja prema gore. Britanska vlada je stupanj opasnosti od terorističkih napada od samog početka ocijenila kao "visok". Tony Travers s londonske School of Economics  navodi kako su osiguranje i prijevoz još uvijek "nepoznate stavke" u planiranju konačnog budžeta Olimpijskih igara.

Piše: N. Kreizer / DW
09.12.2011. 17:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh