« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
hrvati i knjižnice

Održava se Okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama

Promišljanje knjižnice kao javnog prostora potrebno je društvu koje se svakodnevno mijenja

(Wikipedia)
Više o

okrugli stol

,

Aleksandra Horvat

,

Filozofski fakultet Zagreb

,

slobodan pristup informacijama

,

Hrvatsko knjižničarsko društvo

,

Katedra za bibliotekarstvo

,

Ankica Janković

Nove tehnologije donijele su nove izazove tradicionalnim knjižničnim sadržajima, o kojima se raspravlja danas na okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama, koji su u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava organizirali Hrvatsko knjižničarsko društvo i Katedra za bibliotekarstvo zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Okrugli stol, koji se održava već devetu godinu za redom, ove godine tematizira knjižnicu kao javni prostor, a svoje mišljenje o toj temi iznijet će brojni predavači iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Velike Britanije.

Oni će izložiti svoje viđenje uloge knjižnica kao javnih prostora zajednice, koji uz tradicionalno omogućavanje pristupa pouzdanim i relevantnim dokumentima, organiziraju u svojim prostorima i raznovrsne programe i djelatnosti za građane.

U te programe, kako je rečeno, aktivno se uključuju građani koji svojim sudjelovanjem oblikuju novu kulturnu stvarnost.

Knjižnice kao kulturna središta svoje zajednice organiziraju programe za djecu i mladež, za radno aktivne pojedince i za osobe treće životne dobi, te svima njima pod jednakim uvjetima omogućavaju aktivno sudjelovanje.

Zahvaljujući razvoju komunikacijske tehnologije knjižnice danas zajedno sa svojim korisnicima razvijaju i koriste društvene mreže Web 2.0 i Web 3.0 te tako sudjeluju u stvaranju novog virtualnog javnog prostora.

Načelnica Odjela za knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Ankica Janković naglasila je kako nove tehnologije donose i nove izazove tradicionalnim knjižničnim sadržajima, dodajući međutim, kako niti jedna nova tehnologija ipak ne može umanjiti vrijednost obrazovanog knjižničara.

Predstojnica katedre za bibliotekarstvo zagrebačkog filozofskog fakulteta Aleksandra Horvat naglasila je kako je promišljanje knjižnice kao javnog prostora potrebno društvu koje se svakodnevno mijenja. U tom smislu današnji skup razrađuje dvije tematske cjeline: Prostori i programi za javnost i Virtualni javni prostor. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 13:04:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh