« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SUPER!

Održana Znanstvena subota na FER-u

Ovom događaju je prisustvovalo tridesetak srednjoškolaca koji su se ove subote susreli sa stvarnim problemima s kakvima se susreću inženjeri s FER-a

Zanimljive radionice održane na FER-u
Zanimljive radionice održane na FER-u (Daniel Peček)
Više o

Znanstvena subota

,

FER

U subotu 15. ožujka 2014. godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) održana je Znanstvena subota na FER-u. Znanstvena subota na FER-u je jednodnevni događaj koji srednjoškolcima približava znanost i istraživački rad iz područja STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) kroz praktični rad na radionicama.

Ovom događaju je prisustvovalo tridesetak srednjoškolaca koji su se ove subote susreli sa stvarnim problemima s kakvima se susreću inženjeri s FER-a. Srednjoškolci su tako napravili svoj prvi ekspertni sustav, naučili što su to genetski algoritmi i gdje se mogu koristiti, konstruirali semafor, naučili računalo raspoznavati karte, savladali jezik Interneta te napravili svoju prvu računalnu igricu. Radionice su trajale tri sata, a vodili su ih studenti FER-a, dok su na samom događaju sudjelovali srednjoškolci iz Zagreba i okolice, Zadra i Varaždina.

Uz radionice, učenici su imali priliku čuti i predavanje prof. dr. sc. Jana Šnajdera o umjetnoj inteligenciji te kako je ljudski mozak inspirirao brojne uspješne koncepte umjetne inteligencije. Uz radionice i predavanje, srednjoškolci su posjetili i FER-ov centar ACROSS gdje su se upoznali s raznim robotima razvijenim na FER-u, od kvadrikoptera do humanoidnih robota. Po završetku posjeta centru ACROSS, organizirana je izložba radova bivših polaznika Ljetne škole znanosti te Istraživačkog centra mladih. Sudionici su imali priliku vidjeti kako izgleda rad na Ljetnoj školi znanosti te saznati više o problemima na Turniru mladih fizičara.

Znanstvenu subotu organizirali su Društvo za edukaciju van okvira, Fakultet elektrotehnike i računarstva kroz program popularizacije znanosti ŠUZA - "Iz škole u akademsku zajednicu" te studentska udruga eSTUDENT.

Sebastijan Dumančić, jedan od organizatora događaja izjavio je: "Jako smo zadovoljni odazivom učenika i njihovim interesom. Aktivno su sudjelovali na svim dijelovima programa, bez obzira što su neki dijelovi bili vrlo zahtjevni za srednjoškolsko predznanje. Takvi polaznici svakako su nam poticaj da ovakve radionice održavamo još češće. Htjeli smo srednjoškolcima na praktičan način pokazati što se to sve radi na FER-u i kako izgleda današnja znanost te vjerujemo da smo u tome uspjeli."

Ivana Storjak, jedna od organizatorica događaja izjavila je: „U još jednom posjetu FER-u uspjeli smo učenicima kroz zanimljive radionice i probleme približiti područje STEM. Učenici su pokazali veliki interes za ponuđeni spektar radionica i zadovoljstvo događajem bilo je obostrano. Kada smo počeli izrađivali program Znanstvene subote ograničili smo broj prijava kako bi rad mentora sa pristupnicima bio što kvalitetniji te se takav pristup pokazao vrlo uspješnim. Pojedini učenici, bivši polaznici Ljetne škole znanosti pokazali su ozbiljnost pristupanju i izlaganju problematike s kojom su se susreli izrađujući vlastite projekte dok je njihova stručnost zadivljujuća i pohvalna. Pitanja koja su učenici postavljali predavačima bila su vrlo napredna što nam je još veći pokazatelj kako su ovakve prilike gdje nalaze stručne odgovore više nego potrebne. Znatiželja, entuzijazam, divergentno mišljenje i ideje polaznika daleko su od očekivanog i vjerujem da će jednog dana biti odlični inženjeri. Kao članica studentske udruge eSTUDENT ponosna sam na cilj i organizaciju cijelog projekta te se nadam da će se krugovi koje dotičemo širiti i dalje."

Dojmovi polaznika bili su više nego pozitivni pa navodimo neke.

Matea Grgurić: Sudjelovala sam na radionici evolucijskog računalstva, što mi je ujedno bio najbolji dio događaja. Bilo je jako zanimljivo i stvarno me zainteresiralo za područje. Naučila sam puno novih stvari i dobila hrpu novih ideja i definitivno bih ponovila takvo iskustvo."

Jan CorazzaPrvi sam put prisustvovao na Znanstvenoj suboti ili sličnom događaju, i jednostavno sam se oduševio. Iako su mnoga tehnička i znanstvena područja bila na raspolaganju, najviše sam naučio o umjetnoj inteligenciji, ekspertnim sustavima i neuronskim mrežama. Takav oblik neformalne edukacije je nevjerojatno bitan za širenje novih znanstvenih ideja i entuzijazma, koji potiču samoedukaciju te veću participaciju učenika. Format događaja je uključivao radionice s nekoliko sudionika, predavanje o neuronskim mrežama za sve te razgledavanje odjela za robotiku - koji je definitivno bio fascinantan."

Petra Bucić : Znanstvena subota na FER-u bilo je odlično iskustvo, posebno za maturante, ali i sve buduće studente. Pokazuje otvorenost fakulteta mladima, a svi koji su odvojili svoje vrijeme bili su izuzetno pristupačni, pokazali nam čime se bave, čak smo u ACROSS centru mogli isprobati neke od robotića. Mislim da bi FER mogao biti primjer mnogima ne samo u znanstveno-istraživačkom radu, već i u radu s mladima i popularizaciji znanosti."

Organizacijski tim htio bi se zahvaliti Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a i udruzi eSTUDENT na suradnji u organizaciji te svim predavačima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi se još jednom učenicima približila ljepota područja STEM, a to su: Jan Šnajder, Frano Petric, Stjepan Gornik, David Klapan, Goran Macut, Viktor Berger, Matea Đonlić, Šime Gverić, Ivan Kraljević, Vlatka Pavišić, Domagoj Alagić te članovi studentske udruge eSTUDENT: Marko Hruška, Niko Višnjić i Gordan Ovčarić.

18.03.2014. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh