« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
DAN SVEUČILIŠTA

Održana svečana sjednica Senata Sveučilišta

Uz uvažene goste i druge visoke uzvanike i predstavnike, rektorat su s jasnom porukom posjetili i studenti

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

studenti

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

Dan Sveučilišta

,

I mi bismo slavili

Svečanom sjednicom Senata, kojoj su bili nazočni rektori svih hrvatskih sveučilišta, danas je proslavljen Dan Sveučilišta u Zagrebu i 340. obljetnica njegova utemeljenja te su dodijeljena počasna zvanja i priznanja profesorima i studentima.

U povodu visoke obljetnice zagrebačkog sveučilišta, rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je važnost integracije, autonomije i povećane odgovornosti sveučilišta.

Podsjetivši na povijesni razvoj zagrebačkog sveučilišta od ustanove Isusovačke akademije 1669., utemeljenja modernog sveučilišta, pa do današnjih dana, rektor Bjeliš ustvrdio je kako su se u 20. stoljeću smjenjivali režimi koji nisu bili skloni autonomiji i koji su doveli do rascjepkanosti sveučilišta, čije posljedice i danas opterećuju njegov rad. Stoga je, radi uključivanja u svjetske visokoobrazovane trendove, istaknuo važnost reformi i integracije sveučilišta, ali i njegova održivog i racionalnog financiranja kao javnoga dobra.

Samo se integracijom sveučilišta mogu spriječiti korupcija i ostala devijantna ponašanja koja štete ugledu sveučilišta kao čuvaru etičkih normi, poručio je Bjeliš.

U ime Rektorskog zbora visoku obljetnicu zagrebačkom Sveučilištu čestitao je rektor splitskog sveučilišta Ivan Pavić istaknuvši da sveučilište mora osigurati snagu kojom ćemo odgovoriti na izazove modernog vremena i uključiti hrvatsko društvo u proces globalne transformacije.

Rektorat su 'posjetili' i studenti zagrebačkog Filozofskog Fakulteta gdje su održali mini akciju 'I mi bismo slavili'. Okupljeni u auli rektorata, studenti su okupljenima na svečanosti s transparenata poručili 'Vi ste se besplatno školovali - zašto ne bismo i mi?'
"Oni slave. I mi bismo, ali nemamo zašto!", poručili su u opisu akcije studenti na webu Slobodni Filozofski.

Svečanoj sjednici bio je nazočan i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar znanosti, obrazovanja i športa ministar Radovan Fuchs, izaslanik predsjednika Republike Izet Aganović, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Petar Selem, te izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević.

Posebni savjetnik predsjednika Republike za znanost i obrazovanje Izet Aganović podržao je proširivanje međunarodne suradnje sveučilišta sa svjetskim visokoškolskim institucijama kao i prepuštanje vojnog kompleksa na Borongaju za potrebe sveučilišnog kampusa, dok je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac istaknuo kako je zagrebačko sveučilište dalo velik doprinos razvoju Hrvatske.

U nastavku sjednice počasna zvanja i titule professora emeritusa primilo je petnaest profesora Sveučilišta u Zagrebu, a rektor Bjeliš dodijelio je i nagradu Fran Bošnjaković za 2009., nagradu za najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2008./2009., te sedam posebnih priznanja studentima, profesorima i zaposlenicima Sveučilišta.

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zagrebu započelo je jutros na Mirogoju polaganjem vijenaca i odavanjem počasti preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu, a proslava se nastavlja sutra dodjelom spomen-medalja redovitim profesorima koji su umirovljeni u akademskoj godini 2008./2009. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 14:47:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh