« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina
EUROPSKE IGRE

Odluka o europskoj olimpijadi pada u studenom

Ideja o organizaciji Europskih igara rodila se prije 15 godina, održavale bi se svake četiri godine prije OI

Olimpijska baklja
Olimpijska baklja (Shutterstock)
Više o

Olimpijske igre

,

HOO

,

Zlatko Mateša

,

Soči

,

europske igre

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izjavio je na 32. zasjedanju predsjednika, glavnih tajnika i šefova misija Europskih olimpijskih odbora (EOC), koje se održava u Portorožu, da 87 posto europskih nacionalnih odbora podržava ideju o održavanju Europskih igara, prenosi Hina.

Mateša je član Izvršnog odbora EOC-a, te član Komisije za pripremu Olimpijskih igara i predsjednik radne skupine za izradu studije o isplativosti organizacije Europskih igara, jer većina kontinenata ima svoje igre, a hoće li ih dobiti i Stari kontinent odlučit će se na generalnoj skupštini EOC-a 23. i 24. studenoga u Sočiju.

"Igre bi se održavale svake četiri godine i to godinu prije olimijskih igara. Na njima bi se nadmetali športaši u 12 do 15 športova od kojih bi najmanje tri bila neolimpijska. To bi bilo samostalno natjecanje sa svojim identiteom zamišljeno kao pomoć u razvoju športa na Starom kontinentu" kazao je Mateša i naglasio da je Europa jedini kontinent bez takvih igara.

"Naša strategija je razvijati novi multišportski proizvod, a analiza isplativosti projekta bit će gotova na jesen. To je dugotrajan proces i nema smisla žuriti. Treba dobro proučiti sve aspekte od ekonomskih, organizacijskih do športskih. Kada smo načinili studiji otkrili smo kako postoji oko 40 europskih gradova s potrebno infrastrukturom koje mogu organizirati igre bez problema," smatra Mateša.

Ideja o organizaciji Europskih igara rodila se prije 15 godina kada je EOC vodio sadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge. Tada je odbijena jer je, između ostalog, kalendar natjecanja bio prenatrpan.

"Od tada smo doživjeli brojne promjene kako u političkom, tako i gospodarskom i sportskom području. Sada bi organizacija takvog projekta bila daleko lakša," smatra predsjednik EOC-a Patrick Hickey.


07.05.2011. 22:13:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh