« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
JULES VERNE

Oboren svjetski rekord u jedrenju oko svijeta

Za skoro tri dana manje od dosadašnjeg rekorda uspjeli su oploviti svijet i osvojiti trofej Jules Verne

Loick Peyron i posada slave rekord
Više o

Loick Peyron

,

trofej Jules Verne

,

jedrenje oko svijeta

,

Maxi Banque Populaire V

Francuski jedriličar Loick Peyron i njegova 13-člana posada postavili su novi svjetski rekord u jedrenju, oplovivši svijet za samo 45 dana 13 sati 42 minute.

Njihov 40 metara dugačak trimaran Maxi Banque Populaire V uplovio je u francusku luku Brest iz koje je bio i krenuo na put, i tako osvojio trofej Jules Verne za rekordno brzo neprekinuto jedrenje oko svijeta.

"Da biste svijet uspjeli jedrilicom okružiti u 45 dana, često se morate truditi do krajnjih snaga", kazao je novinarima pedesetdvogodišnji Peyron. "Osjećate olakšanje. Osjećaji su jaki, jer ste posao dobro obavili", dodao je on.

Peyrona i njegovu posadu dočekala je na obali flota brodova, buka truba te gomila koja ga je uzvicima pozdravljala. Mediji javljaju da je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy  telefonirao Peyronu kako bi mu čestitao.

Prethodni je rekord držao isto jedan Francuz, Franck Cammas koji je oko svijeta jedrilicom 2010. godine oplovio za 48 dana, 7 sati i 44 minuta na svom brodu Groupama III.

Cammas, koji trenutačno sudjeluje na utrci Volvo Ocean Race, čestitao je novim rekorderima. "Održavali su ritam i završili put više od dva dana prije nas", kazao je on, "nema sumnje da se radi o sjajnom dostignuću".

Piše: Snježana Kobešćak/ DW
09.01.2012. 08:00:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh