« Zagreb
objavljeno prije 11 godina
ZAGREBAČKE PRIČE

Obitelj Petan na milosti grada

Molimo vas da proširite priču te da pomognemo obitelji da im se nađe prikladan smještaj kako bi mogli biti svo četvero zajedno!

Priča iz zagrebačke svakodnevice
Priča iz zagrebačke svakodnevice (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

obitelj Petan

,

Grmoščica

Obitelji Petan se klizište aktiviralo 03.04.2013. U toj kući živi majka Đurđica, koja je ujedno i skrbnica sina Dubravka koji je 70% invalid, te sa dva psa Fleki i Bleki. Trenutno se nalaze u situaciji da im je „zabranjen boravak u kući".

Majka je smještena u azil u Kosnici, no sin ne želi ostaviti pse same! Kontaktirani su mnogi političari, načelnici, inspektori, policija, socijalna skrb. Od tada do danas se ništa nije rješilo! Molimo vas da proširite priču te da pomognemo obitelji da im se nađe prikladan smještaj kako bi mogli biti svo četvero zajedno!

Na uviđaj je 03.04.2013 došao Miro Jukić (dipl, ing, građ. iz kriznog stožera) koji je zaključio sljedeće:

„ pokretanje klizišta neposredno uz objekt. Aktivno klizište 20x10m s tendencijom proširenja.Postoji opasnost od poptunog loma i ugroza stanovnika kuće"

Na temelju toga izvještaja, obitelj Petan je zatražila privremeni smještaj, te su ih 12.04.2013. smjestili u azil u Kosnici (Sesvete), gdje gđa Petan djeli kupaonu sa još 20ak žena, te sin, koji je 70% invalid, koji je trebao biti smješten u Samoboru. Sin nije mogao izdržati bez svojih pasa te se je na vlastitu odgvornost vratio kući kako bi se mogao brinuti za pse.

S obzirom na invaliditet, majka se brinula i za sina i za pse te je svaki dan dolazila u kuću kako bi se pobrinula za njih. Kako je majka provela i par noći sa sinom i ljubimcima, socijalna služba iz Kosnice prijavila je gđu Petan te su joj rekli neka ne zauzima mjesto onima kojima je potrebno.

G. Jukić je 30.04. opet izašao na teren te ponovnim uviđajem zaključio :

„Stanje se pogoršalo. Klizna masa je otklizala za oko 2m,. Pukotine na zemljištu kuće su se povečale te se zona klizišta proširila."

Gospođu Đurđicu je tada načelnica Snježana Tuškadija uputila da se javi u gradsko poglavarstvo gđi. Branki Škrnjug do koje se nije moglo doći , te su je spojila sa načelinikom Besimom koji je uputio obitelj da napiše zahtjev/zamolbu o njihovoj situaciji te da je upute u gradski ured za imovinsko - pravne poslove i imovinu - odsjek zemljišta. Gospođa Đurđica je učinila kako su joj rekli te je isti dostavila 14.05.2013.

U međuvremenu je 07.05. Policija na poziv obitelji izašla na teren te su napisali u izvještaj da se klizište ponovno aktivirali i isključili su struju i vodu!

Đurđica je ponovno pokušala rješiti situaciju , u sve večoj brizi i za sina i za pse , no odgovor koji je dobila u gradskom poglavarstvu je bio „nemamo praznih stanova"

U pomoć obitelji se priključila udruga Kanellos, facebook grupa „ Bernardinka" te susjedi. Nakon dosta poziva uspijeli smo doći( 29.05.2013.)  do gospodina Bernardića koji je obečao razgovarati sa R.Ostojićem te da će se javiti drugi dan, no drugi dan poziva nije bilo. Kontaktiran je i ured gradonačelnika Bandića. Javila se gđa Zdravka Vučković( 29.05.) , koja je drugi dan došla pogledati obitelj, rekla da će se potruditi rješiti situaciju te da će obitelj posjetiti i sam Bandić.

U međuvremenu je gđa Đurđica išla kod Lidije Šarlije u gradski ured za imovinu- odsjek za zbrinjavanje, gdje ju je gospođa Šarlija „otpilila" sa pričom da se ona bavi zbrinjavanjem onih koji nemaju nekretnine te da njoj ne može zapovjedati niti neka Zdravka niti Bandić(?! ) . Gđa Đurđica je pokušala objasniti situaciju te je na Lidija Šarlija provjerila u računalo te vidjela da je zahtjev od Gđe Petan uruđbiran 01.06.2013. te je izjavila da tek kada dobije papire da može rješavat situaciju.

Danas se klizište ponovno aktivitralo. Na uviđaj je došao dipl.ing, građ. L.Andrijić te je u usmenom rješenju naveo : „ 1.Naređuje se vlasniku stambene građevine hitne mjere zabrane korištenje građevine do oizvršene sanacije..." te je naveo da obveza izvršenja usmenog rješenja teće od danas!

Danas smo opet kontaktirali gđu Vučković, koja nam je rekla da još nije uspijela dogvoriti termin sa gradonačelnikom.

Obitelj je bespomoćna, nemaju smještaj, nitko  ne pita što će biti sa psima, nitko ne pita gdje će oni sa to malo stvari za koje su se borili i radili.. Mi Vas molimo da omogučite adekvatan smještaj za kompletnu obitelj! Majka, sin i dva psa! 

06.06.2013. 03:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh