« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Novi sustav određivanja prvaka odgađa se za 2010.

Momčadi Formule 1 jednoglasno se usprotivile novom sustavu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

F1

,

FIA

,

novi sustav bodovanja

,

FOTA

,

Svjetski automobilistički savez

Svjetski automobilistički savez (FIA) objavio je da je spreman odgoditi primjenu novog kontroveznog sustava određivanja svjetskog prvaka u Formuli 1 prema kojoj bi prvak postao onaj vozač koji ostvari najviše pobjeda umjesto dosadašnjeg sustava prema kojemu je prvak postajao onaj vozač koji je sakupio najviše bodova za 2010. godinu ukoliko se momčadi protive njegovom uvođenju.

"Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, momčadi sada ne prihvate novi sustav, njegovo uvođenje bit će odgođeno za 2010. godinu", objavila je FIA samo devet dana nakon najave uvođenja novog sustava.

Udruženje momčadi Formule 1 (FOTA) u utorak se jednoglasno usprotivilo uvođenju novog sustava ujedno dovodeći u pitanje i samu legitimnost odluke FIA-e.

"Prekasno je za uvođenje novog sustava već u 2009, jer o njemu nije usuglašen jedinstveni stav svih sudionika prvenstva", stoji u izjavi FOTA-e.

Iz FOTA-e su predložili promjenu sustava bodovanja prema kojemu bi se pobjednik nagrađivao sa 12 bodova umjesto dosadašnjih 10, a drugoplasirani bi dobijao tri boda manje umjesto dosadašnja dva, ali FIA je taj prijedlog odbila.

Nakon vijesti da FIA razmatra odgodu primjene novog sustava, FOTA je izrazila spremnost za suradnju kako bi se za 2010. godinu taj sustav usavršio.

Prijedlog o tome da vozač s najviše pobjeda osvoji naslov potekao je od vlasnika komercijalnih prava natjecanja u Formuli 1 Berniea Ecclestonea koji je to opravdao željom za većom gledanošću. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 20:58:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh